Tillerson: SAD ne priznaju referendum iračkih Kurda, podržavamo ujedinjeni Irak

30. Sep 2017. | 07:59 | NV
U.S. Secretary of State Rex Tillerson   in Washington, U.S. June 21, 2017. REUTERS/Kevin Lamarque

Glasanju i rezultatima referenduma iračkih Kurda nedostaje legitimitet i nastavljamo da podržavamo ujedinjeni, federalni, demokratski i prosperitetni Irak, poručio je američki državni sekretar Rex Tillerson, prenosi RTS.

“Sjedinjene Američke Države ne priznaju referendum o nezavisnosti iračkog Kurdistana“, poručio je američki državni sekretar Tillerson i pozvao sve strane na dijalog kako bi se poboljšala budućnost “svih Iračana”.

“SAD ne priznaju jednostrano (organizovan) referendum regionalne vlade Kurdistana, koji je održan u ponedeljak. Glasanju i rezultatima nedostaje legitimitet i nastavljamo da podržavamo ujedinjeni, federalni, demokratski i prosperitetni Irak”, naveo je Tillerson u saopštenju.

Istovremeno je izrazio zabrinutost zbog “potencijalno negativnih posljedica ovog jednostranog koraka”.

Tillerson je pozvao na smirenost i prekid uzajamnih optužbi i “prijetnji recipročnim akcijama”.

“SAD traže od svih strana, uključujući susjeda Iraka, da odbace jednostrane akcije i upotrebu sile”, naveo je Tillerson.

Američki državni sekretar je naglasio da borba protiv ISIL-a nije gotova i da ekstremističke grupe pokušavaju da iskoriste nestabilnost i razdor, te je pozvao iračke partnere da ostanu fokusirani na nanošenje poraza ISIL-u.

“Ohrabrujemo sve strane da se konstruktivno angažuju u dijalogu kako bi se poboljšala sigurnost svih Iračana”, poručio je Tillerson.

Međutim, u američke poruke ne vjeruju u susjednom Iranu. Ali Akbar Veleyati, glavni savjetnik za vanjsku politiku vrhovnog vođe Irana ajatolaha Alija Khameneija je optužio SAD i Veliku Britaniju da su radile iza kulisa u prilog održavanja referenduma, iako su u javnosti izražavali protivljenje. Iran se protivi kurdskom referendumu.

Jučer su poruke o očuvanju jedinstva Iraka stigle i iz Ankare, gdje su se sastali Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin, predsjednici Turske odnosno Rusije.

Vlasti u Bagdadu namjeravaju uvesti blokadu tog dijela Iraka ukoliko Kurdi ostanu pri svojim stavovima o nezavisnosti.

Jedina država koja je do sada otvoreno podržala iračke Kurde je Izrael.

 

NV

Na vrh