Travnik: Besplatno kupanje, šišanje i zdravstveni pregledi za socijalno ugrožene građane

28. Dec 2016. | 21:32 | NV
Merhamet  projekt cistoca i zdravlje (17)

Regionalni odbor „Merhameta“ Travnik danas je zvanično počeo sa realizacijom projekta „Čistoća i zdravlje-Javno kupatilo“. Riječ je o prvom ovakvom projektu na području Bosne i Hercegovine čiji je cilj da se beskućnicima i socijalno ugroženom stanovništvu pruže što bolji uslovi za održavanje higijene.

„Merhametov“ projekat „Čistoća i zdravlje“ podrazumijeva besplatne usluge socijalno ugroženim građanima, a riječ je o kupanju, pranju i sušenju odjeće, podjeli novog veša, šišanju, ljekarskim pregledima, odnosno pregledima stomatologa, savjetovanju ginekologa za žene i dnevni boravak uz doručak, čaj, kafu“, izjavio je direktor Regionalnog odbora „Merhameta“ Travnik Kenan Vrbanjac na prigodnoj svečanosti povodom otvaranja javnog kupatila i pokretanja projekta „Čistoća i zdravlje“.

Na današnjoj svečanosti u Travniku, kojoj su prisustvovali i predsjednik HO”Merhamet” MDD Hajrudin Šahić, načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić, direktor Centra za socijalni rad Bojan Domić, direktor J.U. Dom zdravlja Travnik Nurudin Šatrović i predstavnici vjerskih zajednica.

Predsjednik „Merhameta“ Hajrudin Šahić kazao je da da je projekat „Čistoća i zdravlje“ jedan od najhumanijih projekata u historiji „Merhameta“. Čiji je cilj sačuvati dostojanstvo najugroženijih kategorija stanovištva.

„Ovo je sveobuhavatan projekt jer na jednom mjestu „Merhametovim“ korisnicima pruća besplatne usluge iz oblasti održavanja higijene i zdravstva. Pozivam i ostale da podrže ovaj projekat, na dobrobit socijalno ugroženioh građana“, kazao je Šahić i najavio pokretanje sličnog projekta i u drugim gradovima u BiH u kojima djeluje „Merhamet“.

Načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić iskazao je zadovoljstvo zbog „Merhametove“ ideje da se socijalno ugroženim građanima na području općine Travnik obezbijede adekvatni uslovi za održavanje higijene i besplatne ljekarske preglede.

„Zadovoljstvo je podržati ovako human projekat, još jedan od mnogih koje „Merhamet“ realizira u Travniku“, kazao je načelnik Hadžiemrić.

Za implementaciju projekta obezbjeđena je i adekvatna infrastruktura u „Merhametovoj“ kući u Travniku. „Merhametovi“ saradnici u projektu su: Općina Travnik, J.U. Dom zdravlja Travnik, Centar za Socijalni rad Travnik i Frizerski salon „Rusko“.

 

NV

Na vrh