Treća konferencija Europoly od 9. do 11. novembra u Sarajevu

2. Nov 2017. | 18:50 | NV
Europoly 800x500 EN SA-02

U Historijskom muzeju BiH 9. novembra u 19 sati, predstavljanjem umjetničkog projekta Europoly – The European Union Identity Trading Game umjetnika Dejana Kaluđerovića, biće otvoren šesti Otvoreni univerzitet pod nazivom “Šta da se radi?”.

Projekt je izrađen u formatu društvene igre nalik na Monopoly. Rad preispituje položaj imigranata u Evropskoj uniji, kao i samu ideju EU te jaz između ideala i prakse. Građani zemalja koje nisu članice EU, a koji rade u zemljama članicama EU fotografisani su i zastupljeni u igri Europoly zajedno sa svojim profesijama. Sreća u velikoj meri determiniše mogući uspjeh ili propast “igrača” koji žele da postanu dio EU i preuzmu novi evropski identitet. Evropska unija definiše evropski identitet kao nešto što se može steći samo unutar EU i što je time rezervisano isključivo za građane Evropske unije, iako se Evropa ne okončava na granicama Unije.

Ipak, EU ima moć da definiše identitete, moć da uspostavlja pravila igre kojima se drugi moraju povinovati. Potrošačko društvo Evropske unije stvorilo je pravilo po kojem je “sve na prodaju” uključujući čak i naše identitete. O ovim i drugim temama koje su poslužile kao inspiracija za instalaciju Europoly – The European Union Identity Trading Game s autorom će razgovarati kustoskinja Jelena Petrović.

Instalacija Europoly – The European Union Identity Trading Game  biće postavljena od 10. do 18. Novembra 2017. u Historijskom muzeju BiH.

Poslije beogradskih i zagrebačkih konferencija 11. novembra 2017. u 16 sati u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) počinje treći krug Europoly debata. “Šta da se radi… s Evropom? Kriza, nejednakosti i migracije” naslov je sarajevskog izdanja Europoly debate koja se realizuje u partnerstvu s Otvorenim univerzitetom, ovaj put u formi javne rasprave. Raspravu će moderirati Emin Eminagić, a uvodne referate o sadašnjoj krizi Evropske unije, velikim socijalnim nejednakostima, mjerama štednje, izbjegličkom i migrantskom talasu kao i rastu ekstremne desnice predstavit će Danijela Dolenec i Igor Štiks.

 

O seriji regionalnih konferencija Europoly

Serija regionalnih konferencija Europoly je multidisciplinarni projekat koji se bavi temom migracija, prevashodno s područja zapadnog Balkana u zemlje centralne i zapadne Evrope, od velikog talasa ekonomskih migranata (takozvanih gastarbajtera) iz šezdesetih i sedamdesetih godina 20. vijeka preko desetina hiljada ratnih izbeglica iz 1990ih, anti-provincijskih odlazaka mladih uglavnom u svjetske metropole do konstantnog odliva mozgova te najnovije izbjegličke krize koja se preko Balkana kreće prema evropskim zemljama.

Misija serije regionalnih konferencija Europoly jeste da na dinamičan način, istraži i mapira bogat društveni, kulturni i umjetnički uticaj koji je ovaj dugotrajan migracijski talas izvršio kako na region zapadnog Balkana tako i na zemlje koje su najčešće predstavljale finalnu migrantsku destinaciju. Iseljavanje i dislociranje iz zemlje porijekla često pokreće mnoga dodatna pitanja povratka, pripadnosti i različitih posljedica koje taj proces ostavlja na identitet pojedinca.

 

NV

Na vrh