Tri kompanije dostavile ponude za gradnju Pelješkog mosta

15. Sep 2017. | 17:48 | NV
Andrej Plenkovic 2 foto Patria(1)

U Hrvatskim cestama otvorene je danas ponude tri kompanije za gradnju prve faze Pelješkog mosta – talijanskog Astaldija i turske tvrtke IC Ictas, njemačkog Strabaga te kineskog konzorcija “China road and bridge Corporation”, javio je HRT, prenosi agencija Patria.

Od mogućih osam ponuditelja koji su prošli prvu pretkvalifikacijsku fazu, tri su navedena ponuditelja predala ponude za gradnju prve faze Pelješkog mosta.

Talijanski Astaldi i Turski IC Ictas ponudili su da će most izgraditi za nešto više od 657 miliona KM, austrijski Strabag je ponudio nešto više od 683 miliona KM, a kineski konzorcij predvođen tvrtkom China Road and Bridge Corporation nešto više od 525 miliona KM. Cijene su bez PDV-a. Ponude su otvorene danas u Hrvatskim cestama.

Talijanski Astaldi već je u Hrvatskoj izvodio radove na autocesti Zagreb – Goričan, a njegov turski partner gradio je jedan od mostova preko Bosfora. Prva faza gradnje mosta obuhvaća izgradnju samog mosta i pristupnih cesta. Rok za evaluaciju ponuda iznosi 120 dana, no, kako je istaknuto u Hrvatskim cestama, ponude će se početi pregledavati odmah kako bi se što prije odabrao izvođač.

Projekt “Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom” predviđa izgradnju mosta preko Jadranskog mora u Malostonskom zaljevu, čime će se povezati Dubrovačko-neretvanska županija s ostatkom zemlje.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković odbacio je u petak mogućnost da BiH zaustavi izgradnju Pelješkog mosta, te poručio da će se taj projekt realizirati “i u suglasnost s bh stranom”.

Parlament Bosne i Hercegovine usvojio je tokom ove sedmice Dekalaraciju u kojoj se od Hrvatske i EU traži zaustavljanje gradnje Pelješkog mosta dok se ne postigne dogovor sa BiH.

Eksperti su ranije napomenuli da bi gradnjom Pelješkog mosta Bosni i Hercegovini bio blokiran pristup otvorenom moru, čime bi Hrvatska prekršila Konvenciju UN-a o pravu mora.

Evropska unija je za projekt Pelješki most već izdvojila 357 miliona eura, no iz intervjua glasnogovornika Evropske komisije Johannesa Bahrkea za Večernji list da se iščitati da se Hrvatska ipak morala usaglasiti sa BiH kada je riječ o ovom projektu.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je da će blokirati usvajanje Deklaracije u Domu naroda BiH, piše NAP.

 

NV / NAP

Na vrh