Trikolori savladali Zmajeve: Drugo kolo kvalifikacija za SP neuspješno za BiH

27. Nov 2017. | 23:05 | NV
francuksa

Bosna i Hercegovina u drugom kolu kvalifikacija za Svjetsko provenstvo poražena na gostovanju kod Francuske rezultatom 84:65.

Bez obzira na poraz izabranici Duška Vujoševića pokazali zube favorizovanim Trikolorima te je da je bilo malo više koncentracije i sreće u pojedinim trenucima Zmajevi su mogli doći i do povoljnijeg rezultata koji nije pravo mjerilo prikazanog na parketu.

Meč je otvoren poenima Diawa, da bi naš tim poenima Stipanovića i Gordića poveo 2:4 nakon čega je uslijedila serija domaćih koji su na 2:02 prije kraja prvog perioda poenima Labeyriea poveli 17:6. Do kraja smo se uspjeli vratiti pa je prvih 10 minuta igre okončano rezultatom 19:12.

U drugoj dionici naši košarkaši su dodatno podigli igre te se prednost domaćih postepeno topila. Gordić je na 6:20 prije kraja pogodio trojku za 24:23. Francuzi su ubrzo otišli na plus pet nakon pogotka sa linije za slobodnja bacanja Labeyriea, međutim Kikanović je sa četiri uzastopna poena stvari vratio na početak(31:31). Na odmor su sa prednošću otišli domaći pošto je Julien sa zvukom svirene pogodio trojku za 39:34.

Francuzi su trećem periodu trasirali put ka pobjedi. Naši košarkaši su se mučili u napadu, dok su domaći strpljivo povećavali prednost. Poslije polaganja Falla na 3:12 do kraja ponovo su otišli na +11(51:40). Uspjeli smo prići na minus šest nakon pogotka Stipanovića, ali već u narednom napadu Lacombe je pogodio trojku te realizovao dodatno slobodno bacanje za novu dvocifrenu prednost. U odlučujući period ušlo se pri rezultatu 61:49 za Trikolore, Jackson je pogodio sa zvukom svirene.

Na početku odlučujuće dionice napravili smo seriju 5:0, smanjinili rezultat na 63:54 preko Stipanovića. Međutim, ubrzo je uslijedio odgovor domaćih koji 6:19 prije kraja meča pogađa trojku za +14(70:56). U preostalim minutama Francuzi su iskoristili pad u igri našeg tima te slavili sa konačnih 84:65.

Najefikasniji u našem timu bio je Gordić sa 16 poena, dvocifreni su još bili Milošević. Kikanović, Stipanović i Atić. Kod domaćih šest košarkaša je meč okončano sa 10 i više poena, a najviše je postigao Layberie, ukupno 13.

Nakon dva kola u kvalifikacionoj grupi E Francuska ima maskimalan učinak sa četiri boda, slijede Bosna i Hercegovina i Rusija sa po tri, dok Belgija ima dva boda.

Kvalifikacije se nastavljaju u februaru naredne godine.

 

NV / NAP

Na vrh