Trka za grad Al-Bokmal je počela: Sirijska armija i SDF žele ovladati posljednjim velikim uporištem ISIL-a

29. Oct 2017. | 11:05 | NV
screen shot

ISIL-ovi dani u Siriji i Iraku su odbrojani i sada je samo pitanje mjeseci, ako ne i sedmica, prije nego li ta teroristička grupa izgubi teritoriju koju je nekad kontrolisala.

Jedan od završnih činova rata protiv ISIL-a je i bitka za grad Al-Bokmal (također, poznat i pod imenima Abu Kamal, Al Bukamal i Abu Kemal) koji se nalazi na samoj granici Sirije i Iraka u dolini rijeke Eufrat. To je posljednji veći grad koji ISIL kontroliše u Siriji, a koji sa druge strane ima veliku stratešku važnost.

Naime, radi se o gradu smještenom na granici dvije države, ali i u blizini naftnih polja. Međutim, ono što je još važnije, grad je na prostoru koje žele kontrolisati i Damask i sirijski Kurdi koje podržavaju Sjedinjene Američke Države.

Sirija, baš kao i Irak i Iran, žele ovladati ovim gradom kako bi se uspostavila stabilna kopnena veza od Teherana do Damaska i dalje prema Libanu gdje djeluje Hezbollah. Sa druge strane, Sirijske demokratske snage (SDF), koje čine uglavnom sirijski Kurdi i koji imaju podršku SAD, ranije su saopćili da oni neće dopustiti spajanje šiitskih milicija koje djeluju u Iraku i sirijske vojske sa druge strane granice. Također, postoje i izjave gdje kurdski lideri govore da pitanje spajanja sirijske vojske i šiitskih milicija nije njihova briga i da se oni u to neće miješati.

Spriječavanje povezivanja proiranskih snaga žele spriječiti SAD, ali i Izrael koji ne želi iransko prisustvo u Siriji i stvaranje tzv. “šiitskog polumjeseca”, koji bi se protezao od Irana sve od do Mediterana.

Pobjeda sirijske vojske u Deir Ezzoru i nekoliko drugih gradova u dolini Eufrata, sirijskoj armiji i saveznicima dala je mogućnost masivnog napada na Al-Bokmal dolinom rijeke, ali i iz dubine pustinje, nakon što su sirijska vojska i Hezbollah prije dva dana porazili ISIL u okolini naftne bušotine “T-2”, a još ranije i u gradu Al-Suknah. Na taj način sirijska armija i saveznici su prišli na 40-tak kilometara od grada Al-Bokmal. Kontrolom toga dijela pustinje sirijske snage i šiitske milicije u Iraku su uspostavile kopnenu vezu, ali ipak oslobađanje Al-Bokamala za Damask ostaje imperativ.

Dolinom Eufrata, ali sada uz njegove istočne obale, napada SDF i posljednjih dana ima mnogo uspjeha. Prema različitim procjenama i njih dijeli oko 40 kilometara od Al-Bokmala.

Međutim, ono što Damasku daje nadu da će njegove snage prve doći na ovaj dio granice je i operacija koju sa teritorije Iraka vode šiitske milicije, koje imaju namjeru sa iračke strane granice doći do Al-Bokmala, odnosno do iračkog grada Al-Qaim koji se nalazi sa iračke strane granice i koji je pod kontrolom ISIL-a. Operacije šiitskih milicija podrazumijevaju i ovladavanjem prostorom sa obje strane državne granice, a Damask je ranije to odobrenje šiitskim milicijama iz Iraka dao.

Sirijska agencija Sana prenosi da se sirijska armija kreće dolinom rijeke Eufrata iz grada Al-Mayadin prema Al-Bokmalu i da u tim operacijama ima zračnu podršku ratne avijacije.

Pojedini mediji prenose da se ISIL također sprema za ovu bitku i da oko grada prave različita utvrđenja u namjeri da se odupru napadu sa tri strane.

U isto vrijeme, javnosti za sada nije poznato da li je službeni Damask postigao određeni sporazum sa pripadnicima SDF-a u tom dijelu Sirije. Posljednjih mjeseci dvije strane su se utrkivale ko će uzeti više teritorije od ISIL-a, a onda su Kurdi naknadno predali pojedina naftna polja ruskim snagama koje se nalaze u Siriji. Međutim, analitičari se slažu oko toga da će svaki dijelić teritorije u biti važan u pregovorima dvije strane koje su do sada na nekim mjestima se sukobljavala (doduše veoma rijetko i više kao da se radi o incidentu), dok su na drugim mjestima imale dobru saradnju i savezništvo.

Kurdsko iskustvo sa šiitskim milicijama je drugačije od iskustva sa sirijskim snagama. Prošle sedmice su šiitske milicije i regularna iračka vojska iz naftom bogatog Kirkuka protjerale kurdske Peshmerge, koji su vojska iračkog Kurdistana. Sukob je došao u danima poslije kurdskog referenduma o nezavisnosti tog dijela Iraka od centranih vlasti u Bagdadu. Referendum Kurda nije priznala niti jedna država, a Bagdad je ubrzo nakon toga protjerao Peshmerge sa nekoliko lokacija i najavio nove operacije suzbijanje kurdskih ambicija u Iraku.

Zbog svega navedenog bitka za Al-Bokmal ima posebnu važnost za odnose na Bliskom istoku.

 

NV

Na vrh