Trump kritikovao jednostrane kineske trgovinske sporazume, ali odao priznanje Kini

9. Nov 2017. | 20:32 | NV
trump xi

Američki predsjednik Donald Trump kritikovao je danas u Pekingu “vrlo jednostrane i nefer” trgovinski odnos SAD i Kine, navodeći, međutim, da ne krivi Kinu što iskorištava SAD.

Najavljujući potpisivanje novih poslovne sporazume između američkih i kineskih kompanija, Trump je rekao da SAD i Kina “odmah moraju da počnu da rješavaju nefer trgovinsku praksu” koja povećava trgovinski deficit, kao i da uklanjaju tržišne barijere, prisilne tehnološke transfere i krađu intelektualne svojine.

“Ali ja ne krivim Kinu. Ko može da krivi neku zemlju što može da iskoristi drugu zemlju na dobrobit svojih građna”, rekao je Trump i dodao da “odaje veliko priznanje Kini”, što je propratio veliki aplauz.

Na prigodnoj ceremoniji danas su potpisani sporazumi između SAD i Kine vrijedni 253,4 milijarde dolara uz prisustvo predsjednika Trumpa i kineskog predsjednika Xi Jinpinga. Među sporazumima je kineska nabavka čipova američke proizvodnje, avionskih motora i soje.

Ostali sporazumi vrijedni devet milijardi dolara, potpisani su jučer na ceremoniji na kojoj je bio američki ministar trgovine Wilbur Ross.

Dvije strane su se također dogovorile da sarađuju na gasnom projektu u Aljaski procjenjenom na 43 milijarde dolara i na projektu za proizvodnju gasa iz škriljaca vrijednog 83,7 milijardi dolara.

Potpisivanje ovakvih ugovora se redovno organizuje prilikom posjete stranih državnika i drugih zvaničnika Pekingu, a namjera je da se ublaže strane pritužbe o kineskoj trgovinskoj politici, navodi agencija AP.

Trump je kao jedan od prioriteta svoje administracije zacrtao smanjenje američkog trgovinskog deficita s Kinom. Prema kineskim zvaničnim podacima trgovinski suficit Pekinga sa SAD u prvih 10 mjeseci ove godine iznosio je 223 milijarde dolara.

Kineski predsjednik Xi Jinping je obećao otvorenije poslovno okruženje za inostrane kompanije u Kini i rekao da je njegova zemlja posvećena daljem otvaranju svoje privrede za strane investicije.

“Kina neće zatvoriti svoja vrata i otvoriće ih još šire”, rekao je danas Xi Jinping i obećao da će strane kompanije u Kini, uključujući američke, naći otvorenije, transparentnije i organizovanije tržište.

Prije zvaničnih sastanaka danas Kina je za Trumpa organizovala svečan doček ispred velikog Doma. Pri Trumpovom dolasku jučer također je organizovan prijem za Trumpa i njegovu suprugu Melaniu, uz veliku pompu. Na aerodromu su ih dočekala dejca koja su mahala američkim i kineskim zastavama, a oni su prvi dan posjete proveli u privatnom obilasku Zabranjenog grada, stare carske palate, koja je za tu priliku bila zatvorena za turiste.

 

NV / Beta / foto Wikicommons

Na vrh