Trump: Muslimani su najveće žrtve terorizma

21. May 2017. | 20:51 | NV
donald trump foto twitter

Američki predsjednik Donald Trump je pred više od 50 lidera muslimanskih i arapskih država na samitu u Rijadu rekao da su muslimani najveće žrtve terorizma, objavili su mediji.

“Protjerajte teroriste i ekstremiste iz svojih zemalja, protjerajte ih iz svojih bogomolja, iz vaših zajednica, iz svete zemlje i sa ovog svijeta. Muslimani imaju pravo da žive u miru i sigurnosti, mladi imaju pravo živjeti u miru i sigurnosti”, poručio je Trump. On je boravio u službenoj posjeti Saudijskoj Arabiji, gdje je dočekan uz najveće počasti.

“Htio sam da dođem u srce muslimanskog svijeta i posjetim naciju koja čuva i brine o dva najsvetija mjesta islama. Želimo ojačati naše najstarije prijateljstvo. Obećavam da SAD neće nametati naš način života nego samo pružati ruku povjerenja. Naša je vizija mir, sigurnost i prosperitet u ovom regionu i cijelom svijetu. Naš je cilj koalicija zemlja protiv ekstremizma i osiguravanje budućnosti našoj djeci”, poručio je američki predsjednik, koji je pohvalio današnju odluku o osnivanju Globalnog centra za borbu protiv ekstremističkih ideologija.

Želimo da se ovog dana sjećamo kao dana početka mira na Bliskom istoku i u cijelom svijetu. Ali, moramo pobijediti ideologiju koja inspirira terorizam. Neko je rekao da su 95 posto žrtava terorizma u svijetu muslimani. To je tragedija epskih razmjera”, rekao je Trump između ostalog, prenosi NAP.

 

NV / NAP

Na vrh