Trump: Netanyahu je veći problem od Abbasa

4. Oct 2017. | 19:22 | NV
Abbas: No Meeting with Israel’s Netanyahu in Moscow

Predsjednik SAD-a Donald Trump označio je, na sastanku sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterresem u septembru, izraelskog premijera Benjamina Netanyahua kao težu stranu u nastojanjima da se obnove pregovori o miru sa Palestincima, tvrde zapadni i izraelski izvori koji su bili prisutni ili su obaviješteni o sastanku, pišu izraelski mediji, prenosi agencija Patria.

“Trump je rekao da su oba lidera problematična, ali uopšteni kontekst je da je od njih dvojice Netanyahu veći problem”, kazao je zapadni izvor proliberalnom izraelskom listu Haaretz.

Visoki zvaničnik Bijele kuće je međutim osporio takvu izjavu, rekavši da je to bio kratak, ali produktivan sastanak koji se primarno fokusirao na reforme UN-a i odličan posao koji obavlja Nikki Haley, američka ambasadorica u svjetskoj organizaciji, javlja agencija Beta.

“Nakon diskusije o odbrani Izraela od SAD-a u UN-u, učesnici su brzo pomenuli razgovore o miru koji se vode. Predsjednik je rekao da osjeća da obje strane žele mir i ostaju optimiste o mogućnosti postizanja održivog mirovnog sporazuma. Mi se fokusiramo na naše produktivne razgovore, a ne na buku onih koji žele da ih pokvare”, istakao je on.

Trump i Guterres su se 19. septembra sastali na 15 minuta na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN-a.

Šest zapadnih diplomata i jedan bivši visoki izraelski zvaničnik, koji su tražili da im se imena ne pominju, rekli su da je bar polovina sastanka bila posvećena izraelsko – palestinskom pitanju.

Trump se prethodnog dana sastao s Netanyahuom u New Yorku, pa je mogao da prenese Guterresu utiske i svoje poglede na mirovni proces. Zapadne diplomate su rekle da je Trump ponovio generalnom sekretaru UN-a da je odlučan u pokušaju da doprinese postizanju historijskog mirovnog sporazuma.

“On je rekao također da je tokom godina sklopio puno teških sporazuma, ali da je uvijek slušao da je najteži od svih izraelsko-palestinski i da želi da odgovori na taj izazov”, rekao je zapadni diplomata prisutan na brifingu.

Zapadne diplomate su takođe rekle da je Trump povjerio Guterresu da je Mahmoudu Abbasu (82), iako je jako star i ima političkih problema kod kuće, potrebna zaostavština.

Netanyahu za razliku od njega razumije da neće imati nikada predsjednika koji bolje shvata sigurnosne potrebe Izraela i da zato postoji šansa da će pristati na korake na koje prije nije pristajao.

Trump je dodao da je, kada je postao predsjednik, mislio da su šanse za sporazum vrlo male, ali nakon što je procijenio Abbasa i Netanyahua misli da postoji dobra šansa.

Guterres je ohrabrio Trumpa da nastavi svoja napore i naglasio da on također misli da postoji mogućnost za historijski sporazum.

 

NV / NAP

Na vrh