Trump poručio Angeli Merkel da saveznici moraju da plate dugovanja

17. Mar 2017. | 22:28 | NV
President Donald Trump greets German Chancellor Angela Merkel outside the West Wing of the White House in Washington, Friday, March 17, 2017. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je danas da SAD snažno podržavaju NATO, ali da njihovi saveznici moraju da plate ono što duguju.

Trump je na zajedničkoj konferenciji za štampu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Bijeloj kući rekao da više država članica tog saveza duguju mnogo novca za odbranu, dodajući da to nije pošteno prema SAD.

Sve članice NATO-a moraju da plate “svoj dio” da bi dobile obećanu odbranu od Alijanse, istakao je američki predsjednik.

Njemačka kancelarka kazala je da je ohrabrena Trumpovom podrškom NATO-u i dodala da je od ključne važnosti da Njemačka poveća izdvajanja za odbranu.

Trump je u kampanji često govorio da je previše finansijskog tereta Alijanse na leđima SAD, podsjeća agencija AP.

Američki predsjednik ukazao je i na značaj saradnje SAD i Njemačke u borbi protiv “radikalnog islama”.

Prema njegovim riječima, dvije zemlje treba da rade na jačanju nacionalne sigurnosti, posebno imigracione sigurnosti, kao i da zaštite svoje građane od onih koji žele da šire terorizam unutar njihovih granica.

“Imigracija je privilegija, a ne pravo. Sigurnost naših građana uvijek mora da bude na prvom mjestu, bez sumnje”, kazao je Trump.

Angela Merkel zahvalila se Trumpu na podršci i dodala da je uvijek bolje “razgovarati jedan s drugim nego jedan o drugom”.

 

NV / Beta / foto Voa News

Na vrh