Trump prekida naoružavanje sirijske opozicije u namjeri da se približi Putinu, žestoki sukobi u Idlibu

20. Jul 2017. | 09:52 | NV
trump-putin

Američki predsjednik Donald Trump i njegova administracija, odlučili su prekinuti prikriveni program američke agencije CIA u obučavanju i naoružavanju određenih pobunjeničkih grupa u Siriji, piše Reuters pozivajući se na zvaničnika američke administracije.

Taj potez je želja predsjednika Trumpa da popravi odnose sa Rusijom i predsjednikom Vladimirom Putinom koji podržava sirijsku vladu Bashara al-Assada, rekao je isti izvor.

Pomenuti program američke CIA-e počeo je 2013. godine u mandatu predsjednika Baracka Obame, u namjeri da se s vlasti zbaci Assad, podsjeća Reuters.

Vijest je prvi objavio Washington Post u srijedu, a iz Bijele kuće i iz CIA-e su odbili komentarisati ove navode, piše Reuters.

Svjetski mediji smatraju da će ovom odlukom najviše biti pogođene jedinice Slobodne sirijske vojske (FSA) na jugu Sirije, odnosno u sirijskoj pustinji uz granicu s Jordanom.

U isto vrijeme, o prekidu naoružavanja sirijskih Kurda u okviru Sirijskih demokratskih snaga (SDF), a koje djeluju uz granicu sa Turskom i sukobljavaju se sa ISIL-om u gradu Raqqa, nije bilo riječi.

 

Idlib: Sukob Al-Qaide i Ahrar Al-Shama

U pokrajini Idlib, koju kontroliše sirijska opozicija, ponovo su izbili žestoki sukobi sirijske Al-Qaide i saveznika okupljenih u koaliciju Hay’at Tahrir Al-Sham (HTS) i grupe Ahrar Al-Sham sa druge strane.

Radi se o dvije najjače pobunjeničke grupe u Siriji. I dok je Ahrar Al-Sham dio političkog procesa o okončanju rata u Siriji, za pripadnike Hay’at Tahrir Al-Shama mjesto za pregovaračkim stolom nije rezervisano. Šta više, oni nisu dio niti jednog dogovora u Siriji između Rusije, Turske i Irana te Sjedinjenih Američkih Država i Rusije na jugu Sirije.

Novi sukobi su započeli nakon međusobnih optužbi dvije grupe o napadu na njihove kontrolne punktove.

Tokom jučerašnjeg dana HTS je bio uspješniji i uspostavio je kontrolu nad gradovima Salqin, Saraqib i Al-Dana, a dvije grupe iz sastava Ahrar Al-Shama su prešle na stranu HTS-a i to: Brigada Al-Fujra i Brigada Fajr Al-Islam, prenosi portal Al Masdar News.

Sa druge strane, na društvenim mrežama pojavile su se informacije da su stanovnici u Saraqibu izašli na ulice i traže odlazak HTS-a iz toga grada.

Ahrar Al-Sham je saopštio da su tokom dana kontaktirali HTS i da su dogovoreni novi pregovori o prestanku sukoba.

Prema istim izvorima u Saraqibu je prije dva dana podignuta na jarbol zastava sirijskih pobunjenika, a već dan poslije na društvenim mrežama se pojavila fotografija na kojoj se vidi da tu istu zastavu nogama gaze pripadnici HTS-a.

saraqib

NV / foto Twitter

Na vrh