Trump se sastao sa el-Sisijem: SAD stoji iza egipatskog predsjednika

3. Apr 2017. | 22:41 | NV
rt

Dugo najavljivani sastanak američkog i egipatskog predsjednika desio se danas u Bijeloj kući, gdje je Donald Trump primio Abdel Fattaha el-Sisija, prenose američki mediji.

Trump je pohvalio el-Sisija i njegov rad ističući da on radi “fantastičan posao” i dodao da on želi da svi znaju da Sjedinjene Američke Države “stoje snažno iza predsjednika el-Sisija”, prenosi RT.

“On je uradio fantastičan posao u veoma teškoj situaciji”, rekao je Trump i dodao da SAD stoje snažno iza njega i egipatskog naroda.

El-Sisi se zahvalio Trumpu na pozivu da dođe u Bijelu kuću, što je prva posjeta egipatskog predsjednika američkom predsjedniku u zadnjih osam godina.

Podsjetimo, bivši predsjednik SAD Barack Obama odbio je da primi el-Sisija jer je ovaj putem vojnog udara došao na vlast.

Međutim, ovo nije prvi susret Trumpa i el-Sisija. Njih dvojica su se sreli u septembru prošle godine tokom održavanje Skupštine Ujedinjenih nacija.

Egipatski predsjednik je danas izrazio “divljenje” prema Trumpu i “njegovoj jedinstvenoj ličnosti” i pohvalio napore SAD “u borbi protiv terorizma” i dodao da će Egipat uvijek stajati iza SAD u “borbi protiv ideologije zla” koja odnosi nevine ljudske živote i donosi devastaciju, prenosi RT.

 

NV / foto RT /Reuters

Na vrh