Trump tražio novac za NATO i poručio da razmišlja o “ozbiljnim stvarima” zbog poteza Sjeverne Koreje

6. Jul 2017. | 15:07 | NV

Američki predsjednik Donald Trump ponovo je danas apelovao na evropske članice NATO-a da ulože više novca u odbranu, prenosi Srna.

Trump je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom u Varšavi izjavio da je krajnje vrijeme da sve članice Alijanse počnu da ispunjavaju svoje finansijske obaveze.

Američki predsjednik je rekao da razmišlja o “ozbiljnim stvarima” kada je riječ o odgovoru na lansiranje sjevernokorejske interkontinentalne balističke rakete.

Trump je naglasio da će se SAD veoma snažno suprotstaviti prijetnji iz Sjeverne Koreje i da sve zemlje moraju javno da pokažu da postoje posljedice lošeg ponašanja.

On je dodao da se nešto mora uraditi kada je riječ o Sjevernoj Koreji, ali da ne povlači “crvene linije” i da će Washington pažljivo pratiti razvoj situacije u narednim sedmicama i mjesecima.

Trump nije pomenuo princip kolektivne odbrane, ali je rekao da SAD sarađuju sa Poljskom u vezi sa “destabilizujućim ponašanjem” Rusije. Duda je dodao da vjeruje da Tramp ozbiljno shvata pitanje sigurnosti Poljske.

Predsjednik SAD je rekao da se nada da će u Poljsku stići još isporuka prirodnog gasa brodovima iz Amerike poslije nedavne isporuke.

Nakon razgovora sa poljskim predsjednikom i liderima država istočne i centralne Evrope, američki predsjednik putuje u Hamburg, gdje se održava sumit G- 20.

 

NV / Srna

Na vrh