Trump: Uništićemo Sjevernu Koreju, Iran je korumpirana diktatura koja prijeti SAD i Izraelu

19. Sep 2017. | 22:47 | NV
trump(5)

Američki predsjednik Donald Trump danas je izjavio da će Sjedinjene Države biti primorane “u potpunosti uništiti” Sjevernu Koreju ako Pjongjang ne odustane od razvoja nuklearnog oružja, izrugujući se pritom sjevernokorejskom vođi, kojeg je po filmskom liku nazvao “Rocket man”, poručujući da je na putanji samouništenja.

Kad je Trump na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda izgovorio to svoje dosad najžešće upozorenje Sjevernoj Koreji koja zabrinjava međunarodnu zajednicu svojim testovima raketa, prostorijom se proširio glasan žamor, prenosi index.hr. Ako se Sjeverna Koreja ne povuče, istaknuo je Trump, “nećemo imati izbora i u potpunosti ćemo je uništiti”: “Rocket man je u samoubilačkoj misiji koja prijeti njemu i njegovom režimu”, rekao je Trump.

Trump je dodao da “sve češća Pjongjangova testiranja interkontinentalnih raketa prijete nezamislivim gubicima života u cijelom svijetu”. Također je rekao da je “u interesu cijelog svijeta suprotstaviti se izazovu Sjeverne Koreje”, koju je nazvao “skupinom kriminalaca”.

“Ako se većina pravednika ne suprotstavi zloj manjini, zlo će pobijediti”, izjavio je te žestoko napao i Iran: “Krajnje je vrijeme da se nacije svijeta suoče s još jednim neopreznim režimom, koji otvoreno govori o masovnim ubistvima, kune se u smrt Amerike, uništenje Izraela te mnogih vođa i nacija u ovoj prostoriji. Iranska vlada skriva korumpiranu diktaturu pod maskom demokracije.”

Pozvao je članice Ujedinjenih naroda da zajedno rade na izolaciji režima sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una sve dok ne prestane s “neprijateljskim” ponašanjem. Misija Sjeverne Koreje u Ujedinjenim narodima otkrila je da je njihov niže rangirani diplomat ostao sjediti u prvom redu delegacije tiokom Trumpova govora.

Trump je također izjavio da su “ogromni dijelovi svijeta u sukobima, a neki doslovno odlaze u pakao” i zatim se požalio da “SAD nosi nepošteno veliki teret pokrivajući 22 posto UN-ovog budžeta”.

Trump je također kritizirao kubansku vladu i situaciju u Venecueli. U rečenici koja bi se mogla protumačiti kao kritika Kine rekao je: “Sramota je da neke države ne samo trguju s režimom Sjeverne Koreje, nego i naoružavaju, opskrbljuju i finansiraju državu koja ugrožava svijet nuklearnim sukobom”.

Obećao je da će “slomiti luzere teroriste”, a masovno kretanje izbjeglica diljem međunarodnih granica nazvao je “nepravednim za države koje ih udome i njihove domovine”.

Trump je u svom prvom govoru na generalnoj debati u UN rekao da su suverene i jake zemlje osnova svjetskog poretka i ponovio svoje predizborno obećanje da mu je Amerika na prvom mjestu, prenosi Beta.

Moramo odbaciti prijetnje suverenitetu od Ukrajine do Južnokineskog mora”, rekao je Trump, vjerovatno aludirajući na ponašanje Rusije i Kine, koje su glavni igrači u pomenutim područjima.

Predsjednik SAD je svim protivnicima poručio da će američka vojska “postati jača nego ikada u historiji”.

U skladu sa “prvo Amerika” stavom, predsjednik SAD je naveo da će njegova zemlja “zauvijek biti prijatelj svijeta i posebno saveznika” ali da su Amerikanci primarna obaveza.

Cjelokupan Trumpovg govor možete pogledati na ovome linku .

 

NV / index.hr / Beta / Reuters

Na vrh