Trump: Vrijeme strateškog strpljenja je gotovo

6. Nov 2017. | 14:26 | NV
trump abe

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump izjavio je danas da je “doba strateškog strpljenja” u vezi sa Sjevernom Korejom gotovo, a nuklearni program Pjongjanga je nazvao “prijetnjom svijetu”, prenose agencije.

“Neki kažu da imam jaku retoriku, ali šta se desilo sa slabom retorikom tokom prethodnih 25 godina”, rekao je Trump u Tokiju, na konferenciji za novinare s japanskim premijerom Shinzom Abeom.

Abe je izrazio podršku američkoj politici prema Pjongjangu. “Podržavamo politiku predsjednika Trumpa prema kojoj su sve opcije na stolu”, rekao je japanski premijer.

On je najavio i nove sankcije protiv sjevernokorejskih građana i organizacija. “Odlučili smo da zamrznemo sredstva 35 osoba i organizacija iz Sjeverne Koreje”, naveo je Abe.

Trump i Abe su prije konferencije imali sastanak i radni ručak, a glavne teme su bile Sjeverna Koreja i ekonomija. Trump je naveo da SAD i Japan imaju jake veze i da su SAD “posvećene poboljšanju ekonomskih odnosa”, dodavši da želi “slobodne, fer i recipročne trgovinske odnose”.

Predsjednik SAD se od jučer nalazi u posjeti Japanu u okviru azijske turneje, a danas mu je priređen svečani doček.

Američki predsjednik i njegova žena Melania su također posijetili i japanskog cara Akihita.

Poslije Japana, Trump će putovati u Seul pa u Kinu, gdje će se sastati sa kineskim liderom Xi Jinpingom.

Zatim će u Vijetnamu biti na sastanku Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK), gdje će se sastat sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, od koga očekuje “pomoć oko Sjeverne Koreje”.

Posljednja stanica će mu biti Filipini i sastanak Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN).

 

NV / Beta / foto AP

Na vrh