Turska: Većina građana glasala za ustavne promjene

16. Apr 2017. | 21:42 | NV
Supporters of Turkish President Tayyip Erdogan celebrate in Istanbul, Turkey April 16, 2017. REUTERS/Yagiz Karahan

U Turskoj je 51,4 posto građana glasalo za ustavne promjene o uvođenju predsjedničkog sistema u zemlji, javila je turska državna agencija Anadolija poslije prebrojanih 97 posto glasova, prenosi Beta.

Kako prenosi AP, 48,6 posto je bilo protiv izmjene Ustava.

Opozicija je negodovala poslije odluke Vrhovnog izbornog odbora da prizna kao važeće glasaćke listiće koje nemaju službeni pečat biračkog mjesta, javila je agencija AFP.

Odbor je naveo da je tokom dana dobio žalbe birača da su listići na pojednim biralištima bez pečata tog mjesta ali je odlučio da ih prizna “ukoliko ne postoje dokazi da su naknadno donijeti”.

Opozicija je odmah reagovala, pozivajući odbor da ponovo razmotri svoju odluku kako bi se garantovalo da je glasanje održano u skladu sa zakonom. Opozicija je dodala da sumnja u manipulaciju.

U Turskoj je danas održan referendum o uvođenju predsjedničkog sistema vlasti, koji bi zamjenio parlamentarni, čime bi predsjednik Recep Tayyip Erdogan dobio šira ovlaštenja uz teoretsku mogućnost da ostane na vlasti do 2029. godine.

Naredni predsjednički izbori se održavaju u novembru 2019. godine, prenose svjetske agencije.

Predsjednik Erdogan već je zahvalio svojim pristalicama na podršci, a nazvao je i svoje političke saveznike kako bi im čestitao na pobjedi i zahvalio, rekli su turski zvaničnici. Erdogan je rekao da je “zahvalan građanima koji su izrazili svoje mišljenje”.

Erdoganove pristalice već su počele da slave na ulicama Istanbula uz vatromet.

 

NV / Beta / foto Reuters

Na vrh