Tusk: Alarm! Ovo je plan iz Kremlja?

20. Nov 2017. | 07:58 | NV
Tusk

Šef Evropskog vijeća Donald Tusk izrazio je zabrinutost zbog sličnosti politike desničarske vlade Poljske sa onim što je opisao kao “kremaljski plan”, prenosi Tanjug.

“Alarm! Žustar spor sa Ukrajinom, izolovanost u Evropskoj uniji, odstupanje od vladavine prava i nezavisnog sudstva, napad na nevladin sektor i slobodne medije – strategija partije Pravo i pravda (PiS) ili kremaljski plan?”, napisao je Tusk na Twitteru, ne precizirajući šta podrazumijeva pod “kremaljskim planom”.

U odgovoru na Tuskov komentar, poljska premijerka Beata Szydlo navela je, također na Twitteru:

“Donald Tusk kao predsjednik Evropskog vijeća ništa nije uradio za Poljsku. Danas, koristeći svoj položaj da napada poljsku vladu, on napada Poljsku”.

Tusk, bivši premijer Poljske i dugogodišnji rival lidera PiS Jaroslawa Kaczynskog, u martu je osvojio drugi mandat predsjednika Evropskog vijeća, pri čemu je Poljska jedina glasala protiv.

Poljska vladajuća partija PiS sve se više sukobljava sa EU i Tuskom, između ostalog zbog imigracije i stavljanja sudstva i medija pod oštriju vladinu kontrolu, navodi Reuters.

Poljska vlada poriče sve optužbe iz Brisela da podriva vladavinu prava ili da izoluje Poljsku u Evropi, dok je većina poslanika EU u srijedu zatražila kažnjavanje euroskeptične vlade u toj zemlji.

Inače, Ukrajina pozvala je prije dva dana na razgovor poljskog ambasadora u Kijevu nakon što je Poljska zabranila ulazak u tu zemlju ukrajinskom zvaničniku u trenutku kada je došlo do zaoštravanja diplomatskog spora zbog prošlosti dva susjeda.

Britanska agencija podsjeća da je u martu poljski ministar odbrane optužio Tuska da radi sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na ugrožavanju poljskih interesa nakon što se 2010. godine srušio avion pri čemu je poginuo tadašnji poljski predsjednik Lech Kaczynski – brat blizanac Jaroslawa Kaczynskog – i još 95 ljudi.

 

NV / Tanjug

Na vrh