Tusk: U EU raste zabrinutost zbog krhke situacije na Zapadnom Balkanu

8. Mar 2017. | 21:11 | NV
Tusk

Više lidera Evropske unije (EU) je zatražilo da se razmotri razvoj na Zapadnom Balkanu “budući da je sve veća zabrinutost zbog posljednjih događaja u tom regionu”, naveo je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk u pismu šefovima država ili vlada EU koji će sutra u Briselu “raspravljati o zbivanjima na Zapadnom Balkanu… i tamošnjoj krhkoj situaciji”.

Predsjednik Evropskog vijeća je istakao da će “Evropska unija ostati angažovana na Zapadnom Balkanu i držati se svojih obećanja”. Jedan visoki diplomata u Vijeću ministara EU je novinarima danas u Briselu rekao da će vođe EU “ponovo istaći podršku perspektivi tog regiona za uključivanje u Uniju”.

“Evropska unija je predana stabilnosti zapadnobalkanskog područja i produbljivanju političkih i ekonomskih veza sa Zapadnim Balkanom”, a radi i na jačanju političkih i ekonomskih odnosa među zemljama tog regiona, objasnio je visoki zvaničnik u Briselu, najavljujući poruke vođa EU na zasjedanju u četvrtak.

Diplomatski izvori EU su agenciji Beta prenijeli da će lideri EU pomno proučiti zaključke i ocjene šefova diplomatija i visoke predstavnice EU Federice Mogherini koja je prošle sedmice posjetila, kako je rekla “svih šest partnera na Zapadnom Balkanu”.

Izvori u Briselu navode da velika zabrinutost zbog zaoštravanja bremenitog i sukobima postoji u EU kad su u pitanju posebno Makedonija i BiH, ali sada i namjera vlasti u Prištini da, iako se tome protive i Zapad i Rusija, pretvore Kosovske bezbjednosne snage u vojsku Kosova.

Federica Mogherini je poslije izvještaja šefovima diplomatija EU u ponedeljak u Briselu izjavila da postoji velika zabrinutost zbog zaoštravanja “opasnih historijskih napetosti” na Zapadnom Balkanu i unutrašnjepolitičkih i međuetničkih sukoba u regionu koji mogu postati “sve opasniji”.

Na pitanje novinara kako gleda na sve veću ulogu Rusije na Zapadnom Balkanu, visoka predstavnica EU je upozorila da se Zapadni Balkan može pretvoriti u pravo “šahovsko polje” nadmetanja velikih sila izvan Evrope.

Mogherini je upozorila da su na Zapadnom Balkanu ponovo raspaljene “krajnje opasne” napetosti kakve su devedesetih godina izazvale ratne sukobe i krvoproliće na području bivše Jugoslavije.

NV / Beta

Na vrh