Tužilaštvo TK formiralo tim da provjeri kako je ministar Bukvarević otkupio stan

5. Jul 2017. | 14:35 | NV
bukvarevic(2)

Glasnogovornik Tužilaštva Tuzlanskog kantona Admir Arnautović potvrdio je agenciji Patria da je Tužilaštvo TK primilo anonimnu krivičnu prijavu protiv ministra za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salke Bukvarevića zbog navodne nelegalne kupovine stana u Tuzli.

U anonimnoj prijavi, koju je primilo Tužilaštvo TK, navodi se da je Bukvarević oštetio budžet Tuzlanskog kantona za iznos od 126.323,80 KM jer je nezakonito otkupio stan površine 85,34 m2 u tuzlanskom naselju Stupine.

“Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je primilo anonimnu krivičnu prijavu protiv Salke Bukvarevića. Na osnovu te prijave je formiran predmet u Tužilaštvu, te će se izvršiti potrebne provjere prijavljenih radnji, utvrditi ima li ili nema osnova sumnje da je počinjeno neko krivično djelo i nakon toga će biti donesena tužilačka odluka. Dakle, ne radi se o bilo kakvoj istrazi protiv Bukvarevića u ovom Tužilaštvu,  nego se radi o anonimnoj krivičnoj prijavi na osnovu koje će se izvršiti potrebne provjere”, kazao je Admir Arnautović za NAP.

U anonimnoj krivičnoj prijavi protiv ministra Bukvarevića navodi se da je 1997. godine, dok je bio direktor BKC-a Tuzla dobio stan koji je otkupio certifikatima.

“Zakonom o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, koji je stupio na snagu 1997. godine, u članu 1. propisano je da se ovim Zakonom „utvrđuju uslovi i način prodaje stanova na kojima postoji stanarsko pravo“ što znači da se odredbe ovog zakona odnose samo na već izgrađene stanove i nosioce stanarskog prava koji su to pravo stekli prije stupanja na snagu ovog Zakona. U članu 40. istog zakona propisano je da „Pravni status stanova u izgradnji i način njihove privatizacije uredit će se posebnim propisom kojeg donosi nadležno kantonalno tijelo“. S obzirom da predmetni stan spada u kategoriju novoizgrađenih stanova i da je stanarsko pravo stečeno tek 1998. godine, očigledno je da je stan otkupljen i privatiziran na osnovu zakona koji se u ovom slučaju nije mogao primijeniti”, stoji u anonimnoj krivičnoj prijavi protiv ministra Bukvarevića.

 

NV / NAP

Na vrh