Tuzla: Obilježena 76. godišnjica ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine

28. Jul 2017. | 15:32 | NV
IMG_1444

Polaganjem vijenaca i odavanjem poštovanja žrtvama na spomen-obilježjima Slana Banja, jučer je u Tuzli obilježen 27. juli 1941. godine, 76. godišnjica ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine.

“Svjedoci smo sveprisutnog neofašizma i nacizma. Sadašnjost je dokaz da fašizam i nacizam vrlo intenzivno, na žalost, žive. Zato je važno jačati antifašizam. Jako je važno da u svojoj manifestacionoj i spomeničkoj kulturi zadržimo obilježja antifašizma i da njegujemo tradiciju antifašizma. Naša manifestaciona kultura, kao što je obilježavanje 27.7., je prilika da kažemo nešto protiv fašizma, kao najvećeg zla dvadesetog stoljeća. I danas postoje fašistička nastojanja, kojima se mora suprotstaviti antifašizmom, a mi to radimo i našom manifestacionom i spomeničkom kulturom. Važno je to prenijeti na mlade, jer ako mi antifašisti zašutimo, dati ćemo priliku fašistima da progovore, zato je važno i obilježavanje ovakvih datuma”, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Nakon ceremonije polaganja cvijeća, održan je koncert na Trgu slobode, pod nazivom No Pasaran, tokom kojeg je orkestar BalsiKa, u svom repertoaru, svirao antifašističke i partizanske pjesme.

 

NV / Grad Tuzla

Na vrh