Tuzla: Sonja Stolić i Srđan Samardžić pobjednici 1. noćnog polumaratona u BiH

16. Jul 2017. | 16:07 | NV
Tuzlanski noćni polumaraton (2)

Pod sloganom “Pokaži da možeš“ u Tuzli je sinoć održan prvi noćni polumaraton u BiH. U organizaciji Atletsko-rekreativnog kluba “Rekreativci“ Tuzla, a uz podršku kompanije Lactalis BH, grad soli tako je postao prvi grad u našoj zemlji, ali i šire, koji je bio domaćin jednog noćnog polumaratona.

Trku dugu 21 kilometar i 100 metara uspješno je istrčalo više od 400 polumaratonaca, profesionalnih atletičara i rekreativaca, iz BiH, regije te brojnih evropskih zemalja. U ženskoj kategoriji, pobjedu je ostvarila Sonja Stolić iz Srbije, koja je ovaj noćni atletski izazov savladala za 1:21:24 i Srđan Samardžić iz BiH, sa ostvarenim vremenom od 1:15:02. Drugo, odnosno treće mjesto u ženskoj kategoriji ostvarile su Lucia Kimani (1:21:45) i Jelena Kostić (1:30:00), a u konkurenciji muškaraca Slaviša Bunić (1:17:22) i Alija Imamović (1:17:23).

“Izuzetno smo zadovoljni odzivom trkača koji su bili najvećim dijelom iz BiH, ali imali smo učesnike i iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Austrije, Njemačke, Slovenije, Češke i Kipra. Sretni smo što smo ovom uspješnom organizacijom postali dio istorije, jer smo prvi ponudili noćni polumaraton koji se trči ulicama grada u Bosni i Hercegovini“, izjavio je Edin Hurić, direktor 1. noćnog polumaratona.

 Trka je startala na Panonskim jezerima, a svi učesnici “pokazali su šta mogu“ trčeći dionicom koja je vodila zapadnim dijelom grada, kroz centar te istorijsku jezgru Tuzle, prema mostu sa kipovima i Narodnom pozorištu, kroz Aleju, pored stare pivnice i sojeničkog naselja, da bi u konačnici stigli na cilj – Panonska jezera. Osim polumaratona, s ciljem uključivanja onih koji nisu bili spremni za dionicu dugu 21,1 kilometar, upriličena je FunRun trka, duga 5 kilometara na kojem je sudjelovalo više od 200 trkača.

U kasnim satima dobra zabava u Tuzli nastavljena je uz muzički program  Međunarodnog festivala umjetnosti mladih Kaleidoskop, u okviru kojeg su nastupitili Van Gogh, Sopotproject, No rules, Sassja, Raggulation i Untold.

Tuzlanski noćni polumaraton (5)

NV

Na vrh