Tuzla: Upriličen sastanak sa delegacijom misije OSCE-a u BiH

18. Apr 2017. | 18:43 | NV
IMG_8130

U Gradskoj upravi Tuzla danas je upriličen sastanak kojem su prisustvovali gradonačelnik Jasmin Imamović, zamjenik šefa misije OSCE-a u BiH, ambasador Alexander Chuplygin i šef Terenskog ureda misije OSCE-a u Tuzli, Karl Jorssen, sa saradnicima. Tokom sastanka razgovaralo se o projektima koje Grad Tuzla i OSCE u BiH zajednički realizuju kao i o projektima koji imaju značaj za ekonomski razvoj.

Gradonačelnik Imamović je delegaciju misije OSCE-a informisao o aktivnostima koje se provode na kreiranju uslova za stvaranje novih radnih mjesta, kako bi se povećao broj zaposlenih u Tuzli, sa pozitivnim pokazateljima ekonomskog razvoja, kao i o projektima usmjerenim na obrazovanje mladih, kojima je potrebno dodatno usavršavanje pri zaposlenju. Također, gradonačelnik je istaknuo da će prema Vladi FBiH obnoviti Inicijativu za dodjelu na korištenje napuštenog zemljišta i nekretnina bivšeg rudnika „Bukinje“ i drugih napuštenih rudničkih prostora, lokalnim zajednicama na čijem području se nalaze s ciljem izgradnje poslovnih zona i povećanja broja zaposlenih.

Zamjenik šefa misije OSCE-a u BiH Alexander Chuplygin čestitao je Imamoviću na ponovnom izboru za gradonačelnika, te izrazio zadovoljstvo aktivnim i konkretnim djelovanjem gradske administracije na implementaciji programa za unapređenje poslovnog okruženja i stvaranje novih radnih mjesta, podsjećajući da je i prilikom njihovog prethodnog susreta gradonačelnik govorio o potencijalima za stvaranje novih radnih mjesta, koje imaju napušteni rudnici. Ambasador Chuplygin je posebno istakao pozitivnu i aktivnu ulogu gradonačelnika i njegovih saradnika na uspostavljanju Koalicije protiv mržnje, u realizaciji programa stambenog zbrinjavanja Roma, kao i u realizaciji Regionalnog stambenog programa.

Na sastanku je razgovarano i o Inicijativi gradonačelnika Imamovića za promjenu Ustava Federacije BiH, koju podržava veliki broj gradonačelnika i načelnika i koja je, prema riječima gradonačelnika Imamovića „sada potrebnija nego ikada, jer imamo veliki egzodus stanovnika, među kojima je i veliki broj onih koji su imali radna mjesta, ali zbog neizvjesne budućnosti odlaze u druge zemlje. I zato nam je potreban građanski pokret za zaokret, jer je situacija sve teža“, istakao je gradonačelnik Imamović.

 

NV / Grad Tuzla

Na vrh