U američkom zračnom napadu u Idlibu ubijen vođa Ahrar Al-Shama

5. Feb 2017. | 08:02 | NV
Screen-Shot ahrar

U napadu dronom kojeg je izvršila koalicija okupljena oko Sjedinjenih Američkih Država, sinoć je ubijen Abou Hani Al-Masri, istaknuti lider grupe Ahrar al-Sham koja se u Siriji bori protiv sirijske armije, prenosi Al Masdar News.

Prema pisanju pomenutog portala, ovaj Egipćanin je ubijen u Idlibu dok je bio u automobilu. Al-Masri ranije je učestvovao u ratovima u Afganistanu, Somaliji i Čečeniji, a 2012. godine je pušten iz egipatskog zatvora (gdje je proveo deset godina), nakon što ga je pomilovao tadašnji predsjednik Mohammad Morsi.

Međutim, ono što je najinteresantnije u vezi ovoga napada, jeste činjenica da je ovo prvi napad koalicijskih snaga na ovu grupu, koju su na Zapadu smatrali “umjerenom opozicijom” u Siriji. Do sada su koalicione snage napadale pripadnike Al-Nusre (Jabhat Fateh al-Sham, odnosno sirijska Al-Qaida) i ISIL-a, ali nikada ovu grupu.

Stvar postaje još zanimljivija činjenicom da je Ahrar al-Sham prihvatio sporazum o prekidu vatre u Siriji kojeg nadgledaju Rusija i Turska, te da već drugu sedmicu ratuju protiv Al-Nusre koja im je godinama bila saveznik. Sukobi između ove dvije grupe su počeli nakon što je Ahrar al-Sham pristao na prekid vatre sa sirijskom armijom, ali taj prekid vatre ne uključuje Al-Nusru, jer je rusko-turskim dogovorom izbačena iz svih mirovnih pregovora, pa ih Rusija nastoji eliminisati iz Sirije.

 

NV / foto Screen shot

Oznake:

Na vrh