Magazin>>

U bečkim tradicionalnim kafanama sedmica čitanja novina

24. Feb 2017. | 18:51 | NV
c Philipp Hutter zeitung

Ove sedmice se u bečkim kafanama održava sedmica čitanja novina. Gosti mnogih tradicionalnih kafana mogu uz kafu uživati u širokom izboru novina i časopisa. Austrijska press agencija (APA-Austria Presse Agentur), prvi austrijski kiosk novina online, nudi čitaocima preko 270 različitih “ePaper” naslova koje ove sedmice gosti bečkih kafana mogu besplatno skinuti.

Ukupno 130 ugostiteljskih objekata u Beču spada u tradicionalne kafane. Kultura bečkih kafana (Wiener Kaffeehauskultur) je 2011. godine uvrštena na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine. U bečkim kafanama je, za razliku od običnih, bilo uobičajeno da je gost koji je naručio samo jednu kafu, mogao sjediti satima za stolom i čitati novine ili gost pisac koji je satima radio. To se nije promijenilo. I danas možemo vidjeti mnoge goste koji satima u prelijepom ambijentu sjede i čitaju novine ili knjigu.

Uveče od 18 sati gosti mogu uživati u zvucima klavira. U jednoj od najstarijih bečkih kafana “Café Frauenhuber” za goste su u 18. stoljeću svirali Wolfgang Amadeus Mozart i Ludwig van Beethoven.

 

NV

Na vrh