Magazin>>

U Beču osmišljen Brajev displej džepnog formata

28. Sep 2017. | 22:33 | NV
tetragon_ruka

Brajevo pismo već decenijama predstavlja najbolje rješenje za slijepe i slabovidne, ali još uvijek nije prilagođeno današnjem vremenu modernih tehnologija. Brajevi displeji su skupi, komplikovani i glomazni. Institut Tehničkog univerziteta u Beču “Tetragon“ nedavno je predstavio sasvim novi Brajev displej.

Svi dosadašnji koncepti Brajevog displeja nisu bili održivi. Neki displeji su imali visoku potrošnju struje, drugi su bili neprenosivi i ograničeni na upotrebu u kancelariji ili tehnički komplikovani, pa samim tim i jako skupi. Novi displej, koji je tehnički jednostavan i tako mali da može da stane u džep, trebalo bi da bude dosta povoljniji od proizvoda koji su do sada bili dostupni na tržištu.

Penzionisani profesor sa Tehničkog univerziteta u Beču Wolfgang Zagler razvio je sasvim novu ideju zajedno sa dvojicom nekadašnjih studenata, Michaelom Tremlom i Dominikom Busseom. Kompaktni displej je u obliku pokretnog prstena koji se dodiruje sa unutrašnje strane kažiprstom i povlači se preko papira kao kompjuterski miš. Pri svakom pokretanju prstena stvaraju se nova slova.

Koncept je već patentiran, a u narednom periodu ćemo se baviti materijalom za izradu displeja, pokretačima koji imaju malu potrošnju struje i optimalnim ergonomskim i taktilnim rješenjem. Uvjereni smo da ćemo proizvod moći da ponudimo po cijeni pametnog telefona“, izjavio je profesor Zagler.

 

NV

Na vrh