U Beču postavljen još jedan javni defibrilator na ulici

28. Feb 2017. | 16:17 | NV
Entnimmt man den Defibrillator aus der Vitrine, wird automatisch eine Sprechfunkverbindung mit der Rettungsleitzentrale aufgebaut und die GPS-Ortung aktiviert.

Nedavno je na Karlsplatzu u Beču postavljen još jedan automat sa defibrilatorom. Ovo je jedanaesti po redu koji je postavljen u centru grada i dostupan je svim građanima u hitnim medicinskim slučajevima. Automat koji je na raspolaganju 24 sata dnevno pored defibrilatora posjeduje i jednostavna uputstva za pružanje prve pomoći. Pri uzimanju defibrilatora automatski se uspostavlja veza sa centralom Hitne pomoći i aktivira se GPS.

Značaj i efikasnost aparata sa defibrilatorima dokazao je slučaj uspješne reanimacije jednog građanina u centru Beča pomoću javnog defibrilatora. U ovakvim situacijama vrijeme koje je potrebno da hitna pomoć stigne na lice mjesta može da znači razliku između života i smrti. Projekat uvođenja javnih defibrilatora sprovode udruženje “Puls” i medijska kompanija “Gewista” koja je specijalizovana za marketinška rješenja na otvorenom, a sve se odvija u saradnji sa Medicinskim fakultetom u Beču.

Iznenadna srčana smrt (Mors cardiaca subita) je najčešći uzrok smrti u Austriji (oko 12.000 smrtnih slučajeva godišnje), a manifestuje se gubitkom svijesti i drugim simptomima.

 

NV

Oznake: >

Na vrh