U Beogradu napadnut francuski filozof Bernar Anri Levi: Demokratija još nije pobijedila

11. May 2017. | 00:00 | NV
levy-torta-beldocs-tanjug

Francuski filozof Bernar Anri Levi (Bernard-Henri Levy) fizički je napadnut na tribini filmskog festivala Beldocs u Beogradu, a teži incident su spriječili televizijski snimatelji i nekolicina ljudi iz publike. Levi je pogođen komadom torte u lice, piše Patria.

Uz povike “Ubico napusti Beograd” i “Ovaj gad se zalagao za bombardovanje Jugoslavije osam godina prije intervencije NATO-a”, troje “ljevičara”, koji su se predstavili kao pripadnici SKOJ-a, prekinuli su obraćanje Levija u Dvorani Kulturnog centra, poslije projekcije njegovog filma Pešmerga u okviru programa Beldocsa.

“Pozivao je na intervenciju u Jugoslaviji još prije nego što se Jugoslavija raspala”, poručio je mladić koji je nosio transparent. Za sve vrijeme incidenta dva policajca su bila izvan sale, na ulazu u Kulturni centar Beograda.

Na bini iznad mjesta gdje je reditelj Goran Marković imao namjeru razgovarati s Levijem o njegovom filmu, drugi mladić je razvio transparent na kome je na engleskom pisalo “Bernard Levy podržava imperijalistička ubistva”- u potpisu SKOJ i srp i čekić.

Publika je izvela mladiće iz sale, uz povike: “Ko ste vi da prekidate kulturni događaj usred Beograda”.

Levi je u toku incidenta govorio da je ovo što se događa fašistički čin. Poslije incidenta, vratio se u salu, zahvalio publici što je gledala njegov film i kazao da se Srbija nije promijenila koliko su se nadali njeni prijatelji, javlja Tanjug.

“Demokratija još nije pobijedila u Beogradu. Istinu ne žele svi da čuju u ovom gradu. Živjela Evropa i živjela demokratska Srbija u Evropskoj uniji. Ponosan sam što danas pred vama branim tekovine antifašizma u Evropi”, kazao je Levy.

Levi je bio jedan od prvih francuskih intelektualaca koji je pozivao na vojnu intervenciju protiv srpske vojske u Bosni devedesetih godina i veoma rano je progovorio o srpskim koncentracionim logorima. Autor je dokumentarnog filma “Bosna” o agresiji na Bosnu i Hercegovinu, u kojoj portretira Armiju RBiH kao vojsku koja brani čast Evrope i Aliju Izetbegovića, kao borca za kozmopolitizam i slobodu. Naziva ga bosanskim De Gaulleom.

Objavio je dnevnik kojeg je vodio tokom rata u Bosni, pod simboličnim nazivom “Ljiljan i pepeo” u kojem analizira početak ratova na Balkanu, a 23. maja 1992. godine zapisao je:

“Pascal Bruckner u Flori. (…) Pokušavam mu reći da on upravo brka dvije stvari: rat u Hrvatskoj, gdje se sukobljavaju, htjeli to ili ne, dva nacionalizma; rat u Bosni, međutim, gdje se suprotstavljaju jedan nacionalizam i jedan kozmopolitizam koji je čast Evrope”.

 

NV / NAP

Na vrh