Magazin>>

U Brnu se kafa može platiti i dobrim djelom

17. Jul 2017. | 20:53 | NV
dobrokáva_3

Stanovnici Brna, grada u Češkoj, i turisti odnedavno na jednom od trgova u centru tog grada mogu da popiju kafu, cappuccino, uz kolačiće ili čokoladice i kad nemaju nijednu krunu u džepu, a dovoljno je da se obavežu da će učiniti jedno dobro djelo, piše Beta.

Crveni veseli kiosk na Zelenom trgu postavio je Libor Hoženji, a finansiraju ga gradske vlasti kao podsticaj stanovnicima Brna da se druže, pomažu jedni drugima i više se interesuju za svoje okruženje.

Na oglasnoj tabli kioska su ispisana dobra djela, kao: “kupiću beskućniku vodu”, “podići ću smeće s tla i baciti ga u korpu”, “iznenadiću nekoga ljubaznim telefonskim razgovorom”, ili: “pustiću starije da sjednu u prijevozu”. U svakom od kolačića uz kafu je ceduljica s po jednim dobrim djelom.

Dovoljno je da ko želi kafu odabere nešto sa spiska ili predloži neko svoje dobro djelo, obaveže se da će to učiniti već danas, a, ako želi, može da se pohvali na web stranici “Dobro kafe” kako je nazvan projekt, šta je učinio.

“Planiram da postavim kioske i na drugim mjestima u Češkoj. Ljudi obično ne ostanu na jednom dobrom djelu već im pređe u naviku”, kazao je Hoženji za stranicu projekta čeških nevladinih organizacija “Bez mržnje”.

Gradske vlasti podržale su projekt i tako omogućile da u centru grada osvane kiosk Dobro kafe sa parolom “ne plaćajte parama, platite dobrim djelom”.

 

NV / Beta / foto hatefree.cz

Oznake: > >

Na vrh