U Gazi Husref-begovoj biblioteci održan okrugli sto “Isa-beg Ishaković i njegovo vrijeme“

4. Mar 2017. | 16:48 | NV
Okrugli stol

Okrugli sto o temi “Isa-beg Ishaković i njegovo vrijeme“ održan je sinoć u Gazi Husrev-begovoj biblioteci povodom 555. godišnjice vakufname Isa-bega Ishakovića, “rodnog lista“ grada Sarajeva. Uz prisustvo velikog broja građana i građanki Sarajeva, o ključnim temama historijskog, političkog, ekonomskog i socijalnog konteksta osnivanja grada Sarajeva govorili su prof. dr. Enes Pelidija, prof. dr. Vesna Mušeta – Aščerić, dr. Behija Zlatar i dr. Senaid ef. Zaimović dok je diskusiju vodio dr. Sedad Bešlija. Okruglom stolu prisustvovali su i gradonačelnik grada Sarajeva Abdulah Skaka, te načelnik opštine Stari Grad, Ibrahim Hadžibajrić.

Predsjednik Udruženja za zaštitu kulturne baštine BiH Isa-beg Ishaković, Elvis Pivić, istakao je nadu da će ovaj skup pokrenuti neke pozitivne promjene u društvu kada je u pitanju baštinjenje našeg kulturno-historijskog naslijeđa. “Nakon jako dugog vremena tišine uspjeli smo u svom naumu da pokrenemo diskusiju o osnivaču našeg grada i veoma smo sretni što je jako veliki broj građana i građanki Sarajeva bio sa nama. To nam je najbolji pokazatelj da naši sugrađani žele znati više o nastanku i razvoju Sarajeva kao i liku i djelu Isa-bega Ishakovića i sigurno je da ćemo i u budućnosti raditi slične susrete“, rekao je Pivić te se posebno zahvalio svim predavačima na učešću.

Govoreći o liku i djelu Isa-bega Ishakovića, prof. dr. Enes Pelidija rekao je da je osnivač grada kako u svoje vrijeme tako i danas, primjer kako treba poštovati sve ljude i kako treba činiti dobra djela bez obzira na porijeklo, vjeru ili naciju. “Nažalost mislim da mi taj njegov primjer danas ne slijedimo. Zbog toga je veoma bitno govoriti o Isa-begu Ishakoviću, ali i njegovom ocu i sinu koji su u mnogim segmentima društva pokazivali mnogo veći senzibilitet nego što ga pokazujemo mi danas“, istakao je prof.dr. Pelidija te dodao da primjerima iz bliže i dalje prošlosti sebi dajemo primjere za sadašnjost i budućnost.

Predstavljajući fizionomiju Sarajeva u osmanskom periodu, prof. dr. Vesna Mušeta-Aščerić naglasila je da nastanak prvih sarajevskih mahala bio vezan za izgradnju tekije Isa-bega Ishakovića i njegovih ostalih javnih objekata dok je dr. Behija Zlatar u svom predavanju o urbanom razvoju Sarajeva istakla da je gradnjom mosta i spajanjem najstarije sarajevske mahale kod Careve džamije i tada novog privrednog centra na drugoj strani Miljacke, nastala preteča čaršije.

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH, dr. Senaid Zaimović, prisutnima je govorio o temi “Isa-begov vakuf. Nekad i sad” te predstavio rad ove direkcije u proteklom periodu. Ovom prilikom posebno je naglasio da se trenutno radi na projektu revitalizacije vakufa Isa-bega Ishakovića o čijim detaljima će javnost uskoro biti obavještena.

“Historija je plemenita naučna disciplina koja podsjeća na prijašnje generacije i njihovo djelo. Stoljetna sudbina Sarajeva je saga o patnji i stradanju, ali i saga o istrajnosti i veličini. Isa-beg Ishaković stoji na početku jedne povijesti koja je od planetarnog značaja“, istakao je na kraju moderator okruglog stola dr. Sedad Bešlija.

 

NV

Na vrh