U Gradačcu otkriven spomenik Ljiljan visok 16 metara

20. Aug 2017. | 15:46 | NV
ljiljan

U mjestu Bandera kod Gradačca otkriven je spomenik braniocima Bosne i Hercegovine, piše agencija Patria.

Spomenik u obliku ljiljana visok je 16 metara, a spomen kompleks u kojem je smješten prostire se na dva dunuma zemlje.

Otvaranju spomen obilježja Ljiljan prisustvovao je veliki broj građana iz cijele zemlje, a spomenik su otvorili član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i reis Husein efendija Kavazović.

“Ovo je kapija BiH. 624 borca su svojim životima osvjedočili priču o odbrani BiH uz hiljade ranjenih. Gradačac i 107. brigada su branili bit BiH koju je zacrtao Alija Izetbegović. Ovaj spomenik pokazuje veličinu naše borbe. Dokazali smo da narod koji ne pristaje na poniženje. Narod se nije sam branio, neko je sve to organizovao isto kao što je organizovao izgradnju ovog spomenika. Borba je trajala 1.250 dana i BiH nije pala. Mi poštujemo svakog ko je gradio ovu zemlju. Kelte, Ilire, bosanske kraljeve od kojih imamo ljiljan, poštujemo i Osmanlije i Austrougarsku i partizane jer mi smo bili najubjeđeniji Jugosloveni”, poručio je Izetbegović iz Gradačca.

Reis Kavazović je istakao da je posebno sretan što je spomenik u Gradačcu, njegovom rodnom gradu.

“Ovo mjesto je zemlja Gradaščevića gdje su rođena naša dva najveća sina, Husein-kapetan Gradaščevića i unutar njegove kapetanije Alija Izetbegović u obližnjem Bosanskom Šamcu. Treba s ponosom isticati da je ovo kapija BiH”, istakao je Kavazović.

Predsjednik građevinskog odbora spomenika Ljiljan Alaga Džekić kazao je da je u izgradnju spomenika utrošeno 77.000 KM, te 75.000 KM u pristupni put.

 

NV / NAP

Na vrh