U Gruziji vojne vježbe sa SAD usred zategnutosti s Rusijom, dolazi i američki potpredsjednik Mike Pence

31. Jul 2017. | 07:58 | NV
nato-vojnici

Gruzija i SAD pokrenule su jučer najveću zajedničku vojnu vježbu, kao znak američke podrške toj zemlji koja ima zategnute odnose s Rusijom.

Vojna vježba je počela uoči dolaska u Gruziju američkog potpredsjednika Mikea Pencea koji će vlastima ponoviti podršku Washingtona i želju da se ta zemlja pridruži NATO-u.

Pence je jučer u Estoniji počeo posjetu baltičkim zemljama, da ih uvjeri da su bezbjedne, što će potom učiniti i u Gruziji i Crnoj Gori.

U zajedničkim vojnim vježbama učestvuje 800 gruzijskih i 1.600 američkih vojnika. Manevri “Plemeniti partner 2017.” (Noble Partner) će trajati do 12. avgusta. Očekuje se učešće i 400 vojnika iz Armenije, Njemačke, Slovenije, Turske, Ukrajine i Velike Britanije.

To su najveće američko-gruzijske vojne vježbe od kratkog rata između Gruzije i Rusije 2008. godine. Moskva i Tbilisi od tada nemaju diplomatske odnose.

Gruzija i Rusija vodile su kratak rat u avgustu 2008. oko gruzijskih otcjepljenih regiona Abhazije i Južne Osetije. Taj rat je Gruzija izgubila, a Abhazija i Južna Osetija proglasile su nezavisnost.

NATO je 2008. naveo da bi Gruzija mogla da se pridruži, ali ponuda nije pominjana poslije tog njenog rata s Rusijom.

 

NV / Beta

Na vrh