Magazin>>

U Kantonu Sarajevo i ove godine obilježena Evropska sedmica za smanjenje otpada

2. Dec 2016. | 13:20 | NV
rec

Ekološkim akcijama o temi očuvanja prirodnih resursa kroz smanjenje ambalažnog otpada i ove godine u Kantonu Sarajevo obilježena je  Evropska sedmica za smanjenje otpada. Riječ je o kampanji koja se već osam godina održava u Evropi, a u čijoj realizaciji Kanton Sarajevo učestvuje posljednjih  šest godina, posredstvom Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša koje je službeni partner i finansijski pokrovitelj ove sedmice. Ovim putem se i Bosna i Hercegovina priključila mreži evropskih zemalja u kojima se tradicionalno radi na smanjenju otpada.

U periodu od  19. do 27. novembra članovi nekoliko nevladinih udrduženja, u saradnji sa učenicima i nastavnim osobljem sarajevskih  škola, kao i stručnjacima u različitim oblastima nastojali su svojim ekološkim akcijama i izložbama ukazati na potrebu smanjenja ambalažnog otpada i mogućnosti njegove reciklaže.

Kroz akciju i izložbu pod nazivom “Smanji ambalažu, uvedi reciklažu” članovi udruženja EKO TIM iz Sarajeva skretali su pažnju kupcima ispred BBI centra na potrebu smanjenja otpada od plastičnih kesa. Tom prilikom su im poklanjali krpene cekere i informisali ih o mogućnostima reciklaže ambalažnog otpada. U saradnji sa Udruženjem Eko-Pak, članovi EKO-TIM-a  nastavit će ovu promociju u periodu od 10. do 12. decembra kada će dijeliti cekere za odvojeno prikupljanje otpada u naseljima gdje su postavljeni kontejneri za odvojeno prikupljanje otpada u Vogošći, na Trgu heroja i na Čengić Vili.

U suradnji sa  JU Srednja škola za tekstil, kožu i dizajn Sarajevo, Udruženje Centar za okolišno održivi razvoj (COOR)  proveo je akciju pod nazivom “Moda iz otpada”. U duhu ovogodišnje poruke EWWR-a   učenici 1. i 2. razreda ove škole  su dizajnirali i izrađivali haljine, torbice, bukete  i narukvice od ambalažnog otpada koje su potom svečano prezentirali na izložbi u školi. Organiziran je i prigodan okrugli sto o temi  reciklaže  ambalažnog otpada u modnoj industriji, sa  predstavnicima COOR-a i profesorima mentorima.

Također su članovi Udruženja “GREENART”, u saradnji sa učenicima OŠ “Vladislav Skarić”, realizirali akciju pod nazivom “Zeleni zid”. Od prikupljenih plastičnih boca  i konzervi  izrađivali su saksije za ljekovito bilje, takozvanom dekupaž tehnikom. Rezultate svog rada u vidu “zelenog zida” svečano su predstavili u školskom holu, a cilj im je da na ovaj način ukažu na mogućnosti reciklaže i ponovne upotrebe ambalažnog otpada.

“Chuck and See” naziv je akcije koju je realiziralo Udruženje “KULTART”. Prezentacija rezultata upriličena je u vidu cjelodnevne postavke umjetničkih instalacija od ambalažnog otpada u prizemlju Sarajevo City Centra. Cilj je bio podići svijest kupaca o mogućnostima reciklaže ambalažnog otpada, a svaka od tri postavljene  umjetničke instalacije predstavljala jednu fazu 3R ciklusa (Reduce, Resuse, Recycle). Posjetitelji su bili  zainteresirani za postavku, a članovi udruženja su im pobliže objašnjavali pojam 3R ciklusa te način izrade instalacija.

U okviru akcije pod nazivom “Zeleno poduzetništvo”, Udruženje za inovacije u okoliš  organiziralo ja bazar u “Centru za mlade Grbavica” gdje je  okupilo 12 malih poduzetnika koji se bave izradom predmeta od ambalažnog otpada kao što su nakit, suveniri, čestitke i svijećnjaci. Kao sastavni dio ovog bazara upriličena je i radionica u kojoj su učestvovali učenici Srednje škole za okoliš i drvni dizajn koji su izrađivali korpe i posude od prikupljenog papira. Održana je i panel diskusija o temama mogućnosti iskorištavanja ambalažnog otpada, te pokretanja malih obrta u toj oblasti.

U okviru EWWR-a predstavljeni su i rezultati akcije pod nazivom “Reciklirane hranilice za ptice” koju je sprovelo Udruženje “Naše ptice”. Upriličena je prezentacija o temi “Opasnosti ambalažnog otpada u prirodi po životinjski i biljni svijet” i radionica na kojoj su izrađene hranilice za ptice ambalažnog otpada.

 

NV

 

Na vrh