U Londonu protest zbog izlaska Velike Britanije iz EU

9. Sep 2017. | 23:17 | NV
brexit

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se danas u Londonu protestujući zbog izlaska Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji.

Organizatori skupa “Marš naroda za Evropu” naveli su da je cilj da se svi ujedine i ponovo razmisle i odbace plan konzervativne britanske vlade da zemlja do 2019. godine izađe iz članstva u EU.

Neki demonstranti su nosili zastave EU, a drugi natpise “Izaći iz Brexita” (Exit from Brexit).

Poslanik Liberalno-demokratske stranke Ed Davey izjavio je na skupu da se “osramoćeno osjeća” zbog stava Velike Britanije koja trenutno pregovora sa EU o istupanju iz članstva.

“Moje osjećanje ide od bjesa do tuge, od ljutnje do očajanja. Od kada su počeli pregovori osjećam i treću emociju, osramoćenost. Osramoćenost zbog lidera zemlje i zbog Velike Britanije”, rekao je Davey.

Drugi govornici na skupu izjavili su da bi Britanci na kraju pregovora trebalo ponovo da glasaju.

Velika Britanija bi trebalo da napusti EU krajem marta 2019. godine, dvije godine pošto je britanska premijerka Theresa May 29. marta ove godine zvanično pokrenula proceduru o istupanju.

Velika Britanija je na referendumu 23. juna 2016. glasovima 52 posto izašlih birača odlučila da izađe iz Unije. Prema najnovijim anketama, 53 posto Britanaca bi željelo da se izjasni o konačnom sporazumu o Brexitu.

 

NV / Beta

Na vrh