Magazin>>

U najisplativijoj utakmici na svijetu slavio Huddersfield

30. May 2017. | 09:33 | NV
premier-league-660x330

Jučer se igrala utakmica koja je novčano najvrijednija u fudbalu. Huddersfield i Reading odigrali su finale doigravanja za ulazak u Premijer ligu. Ovom utakmicom Huddersfield je, nakon što je slavio poslije izvođenja penala, treći učesnik najjače fudbalske lige na svijetu, jer su prije toga plasman obezbijedili Brighton i Newcastle.

Ova utakmica specifična je po tome da je po količini novca koja će donijela pobjedniku najvrijednija pojedinačna utakmica na svijetu, prenose regionalni mediji. Naime, pobjedniku je pripalo najmanje 170 milona funti garantovanih prihoda, a konsultantska kuća Deloitte procjenjuje da će ukoliko klub zadrži status premijerligaša i narednih godina ta cifra stići i do 290 miliona.

Koliko su prihodi rasli u posljednjih 10 godine pokazuje podatak i da je na primjer Watford za ulazak u Premijer ligu 2006. godine osvojio 40 miliona funti, a Hull prošle godine 110 miliona, podsjeća bankar.me.

Kao primjer, može se povuči paralela između ove utakmice i predstojećeg finala Lige šampiona, gdje će Real Madrid i Juventus odlučiti ko će uz pehar odnijeti i 15,5 miliona eura nagrade. Ukupna zarada kluba koji osvoji Ligu šampiona za cijelu sezonu od ovog takmičenja biće oko 100 miliona eura.

 

NV

Na vrh