U okviru saradnje sa SFF-om najnovija svjetska ostvarenja doći će i na Ilidžu

8. Aug 2017. | 13:50 | NV
ilidza(6)

Ove godine Općina Ilidža se potrudila  kako bi  svojim građanima  pružili  bar dio atmosfere koja vlada za Sarajevo Film Festival u glavnom gradu. Najnovija svjetska ostvarenja doći će i na Ilidžu, a Ilidžanci će imati priliku uživati u projekcijama najboljih filmova, koje regionalna i svjetska kinematografija nudi publici širom svijeta. Sve je spremno kako bi nekadašnje kino Igman postalo mjesto susreta ljubitelja filma. Posjetioci će uživati u projekcijama najnovijih filmskih ostvarenja, a posebnu pažnju trebalo bi posvetiti dječijim filmovima. Program  23. SFF na na Ilidži počinje u subotu  12. augusta 2017., a  bit će prikazano 12 filmova od kojih šest filmova za djecu.

Saradnja kina “Igman” sa SFF-om kruna je napora Općine Ilidža koja je kupila kino projektor u vrijednosti 124.875,47 KM, a koji je domaća kompanija IMTEC Solutions instalirala u objektu  kina “Igman”. Podsjećamo, sporazum o regulisanju međusobnih  prava i obaveza u vezi s korištenjem sistema kino projekcije potpisan je 23. maja  2017. godine u Općini Ilidža.

“Ovo su dobre vijesti za sve stanovnike Ilidže, jer nakon niza godina Ilidža ponovo dobija kino.  Nadam se da će naši građani a i svi turisti koji dođu biti dio priče i uživati na Ilidži. Očekujemo da ova pozitivna novina dobije simpatije naših građana i da će ljubitelji sedme umjestnosti istinski uživati”, izjavio je načelnik Općine Ilidža prof.dr. Senaid Memić.

Osim sve veće potrebe građana za kulturnim dešavanjima, usljed ubrzanog razvoja turizma na području Ilidže potreba za investiranjem u ovakav projekat se čini dodatno opravdanim.

“Zahvaljujemo se Općini i načelniku koji su imali razumijevanja  i obezbijedili novčana sredstva za ovu  opremu. JU KSiRC  organizirat će komercijalne projekcije po cjenovniku  koji će donijeti  Upravni odbor JU  KSiRC,  uz saglasnost načelnika, istovremeno poštivajući sve zakone kojim se reguliše ova oblast”, izjavio je direktor Kulović.

Karte za projekcije filmova sa SFF-a koje će biti prikazane u kinu “Igman” moći će se kupiti u box office-u i to po cijenama od 3 KM za djecu i 5 KM za odrasle.

“Kino salu smo u potpunosti opremili audio i video sistemima u skladu sa najvišim standardima. Posebno nas raduje zadovoljstvo investitora i riječi hvale koje smo dobili. Koristili smo najkvalitetnije brendove kada je u pitanju ova kino sala, postavili fiksno kino platno veličine 9m x 5m u skladu sa standardima, a uređena je i režijska soba sa potrebnom opremom kako bi se cijelim sistemom moglo upravljati sa jednog mjesta.”, rekli  su iz IMTEC Solutions.

Oprema omogućava i 3D projekcije, s obzirom da je korišteno silver platno, a isporučen je i veliki broj 3D naočala za ovakve projekcije. Osim toga, sa kinom “Igman” nastali su uslovi za uvrštavanje filmskih projekcija za učenike škola sa područja općine Ilidža u odgojno – obrazovne svrhe, što ovu investiciju čini još značajnijom.

 

NV / NAP

Na vrh