U organizaciji beogradskog nedjeljnika Vreme i Evropskog fonda za Balkan javna tribina “Budućnost BiH”

8. May 2017. | 22:59 | NV
filip-svarm

Javna tribina “Budućnost Bosne i Hercegovine“ održat će u organizaciji beogradskog nedjeljnika Vreme i Evropskog fonda za Balkan u srijedu, 10. maja u kinu Meeting Point sa početkom u 13 sati. O relevantnim pitanja bh. sadašnjosti i budućnosti govorit će profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Nermina Mujagić, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Enver Kazaz, profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu, Dejan Jović te novinar Teofil Pančić dok će diskusiju voditi novinar nedjeljnika Vreme, Dejan Anastasijević. Ulaz na javnu tribinu za sve građane i građanke je slobodan.

Najavljujući održavanje javne tribine, glavni i odgovorni urednik nedjeljnika Vreme, Filip Švarm, istakao je da je bez stabilne i prosperitetne Bosne i Hercegovine nezamisliv mir i dobrosusjedska saradnja zemalja bivše Jugoslavije. “Vjerujem da je konačno nastupilo vrijeme da se o budućnosti Bosne i Hercegovine otvori dijalog sa pozicije bazičnih interesa svih njenih građana, a ne sa pozicije nacionalističkih, političkih i ekonomskih elita. Javna tribina nedjeljnika Vreme je jedan od malih, ali pravih koraka u tom pravcu“, rekao je Švarm te dodao da zbog nacionalističke retorike regionalnih lidera građani i građanke Bosne i Hercegovine i regiona decenijama trpe neizmjernu štetu.

“Ljude sa ovih prostora toliko toga spaja, a tako malo dijeli da bi živote proveli kao taoci nacionalističkih i autoritarnih struktura koje čine sve da konzerviraju postojeće stanje nacionalnih napetosti i nepovjerenja“, naveo je Švarm te pozvao građane i građanke da dođu na javnu tribinu i aktivno se uključe u diskusiju.

Ovo je druga od tri diskusije o temi “Budućnost Bosne i Hercegovine“. Prva je održana u Beogradu 30. marta, dok će posljednja biti održana u Zagrebu krajem maja 2017. godine.

 

NV

Na vrh