U petak suđenje Zukiću, Sarajliću, Kukiću i drugima

8. May 2017. | 22:49 | NV
zukic(2)

Na Općinskom sudu u Sarajevu u petak 12. maja počinje suđenje generalnom sekretaru Stranke demokratske akcije (SDA) i zastupniku u Parlamentu FBiH Amiru Zukiću, zastupniku Mirsadu Kukiću i potpredsjedniku SDA, državnom poslaniku i potpredsjedniku SDA Asimu Sarajliću, članu SDA i bivšem direktoru Elektrodistribucije Sarajevo Esedu Džananoviću, Safetu Bibiću, Nedžadu i Senadi Traki, Ramizu Karavdiću i Seidu Fazlagiću,  piše agencija Patria.

Njih devetorica su se 17. aprila izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice koju je diglo Tužilaštvo KS.

Optužnica ih tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, kao i protivzakonito posredovanje. Pored toga, Zukić se tereti i za nedozvoljeno držanje oružja.

Eseda Džananovića optužnica tereti za zloupotrebu položaja ili ovlasti, Asima Sarajlića i Mirsada Kukića za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, a Seida Fazlagića zbog pomoći počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela.

Zukić i Bibić se, prema navodima Tužilaštva, terete da su u toku 2016. godine organizovali grupu kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako, kao i Karavdić, te su pronalazili osobe koje su spremne da daju novac za zaposlenje u “Elektroprivredi BiH”. Koristeći svoj utjecaj preko Džananovića, Zukić je realizirao nezakonita zapošljavanja u “Elektroprivredi”.

U pritvoru se nalazi sedam optuženih, a Kukić i Sarajlić nisu ni bili uhapšeni.

Tužilaštvo sumnja da je ‘mozak’ cijele operacije bio Amir Zukić. Prema optužnici, tereti ga se za udruživanje sa nekoliko drugih lica i činjenje ovog nezakonitog djela. Lica koja su se udružila sa Zukićem imala su zadatak tražiti osobe spremne da plate za radno mjesto, a onda ih je Zukić koristeći svoj utjecaj zapošljavao u javna preduzeća ili institucije. Tužilaštvo je kao Zukićeve ‘skaute’ označilo Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku te Ramiza Karavdića. Senad Trako je predsjednik BPS-a u Visokom.

Prema podacima do kojih je Sarajevsko tužilaštvo došlo, za radno mjesto zainteresirane osobe su plaćale između 10.000 i 20.000 KM. Još nije poznat tačan broj osoba zaposlenih na ovakav način i gdje su sve tačno zapošljavani. U medijima se najčešće spominje Elektrodistribucija BiH i to više poslovnica u Zenici, Bihaću, Sarajevu…

 

Zukić u KPZ Zenica

Amir Zukić je uhapšen 17. februara te je nakon određivanja pritvora kratko bio u pritvorskoj jedinici u Sarajevu, a onda je krajem februara prebačen u KPZ Zenica. Njemu su određene mjere zabrane te mu nisu dozvoljene posjete članova porodice, ali ni telefonski poziv. Inače, tokom ročišta za izjašnjavanje o krivici Zukiću je pokušala prići supruga Elma ali su je sudski policajci udaljili.

Ove informacije potvrdio je i jedan od Zukićevih advokata Ahmed Žilić koji je kazao da je on u neku ruku spona između Zukića i njegove porodice, piše NAP.

 

NV / NAP

Na vrh