U RS-u će naredne godine biti samo 37.000 nezaposlenih

26. Nov 2017. | 10:01 | NV
arton6487

Broj nezaposlenih u Republici Srpskoj naredne godine mogao bi da bude svega oko 37.000, i to ne zato što će naći posao već što će se na drugačiji način voditi evidencija.

Riječ je o tome da će Vlada zakonski da predloži Narodnoj skupštini RS da aktivni tražioci posla u RS budu razdvojeni od pasivnih. Odnosno da oni koji su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS samo zbog ostvarivanja zdravstvene zaštitu budu prebačeni na teret Fonda zdravstvenog osiguranja RS, izvještava blic.rs.

Planirano je da Zavod za zapošljavanje nudi samo aktivnu radnu snagu i da ubuduće djeluje aktivno u povećanju zaposlenosti u Srpskoj.

“Trenutno je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje oko 80.000 nezaposlenih samo da bi ostvarili pravo na zdravstvenu zaštitu. Kako se u većem broju slučajeva radi o nosiocima porodičnog domaćinstva, procjenjuje se da ih ima još toliko”, kaže direktor Zavoda za zapošljavanje RS Miroslav Vujičić.

Na evidenciji Zavoda trenutno ima oko 117.000 nezaposlenih osoba. Ako bi bili “izbrisani” oni koji su tu samo zbog zdravstvene zaštite, to znači da će nezaposlenih, odnosno onih koji traže posao biti oko 37.000.

 

NV / indikator.ba

Na vrh