U Sarajevo stigao Emmanuel Pahud

11. May 2017. | 21:57 | NV
flauta 5

Na sarajevskom Aerodromu najboljeg flautistu na svijetu dočekali su direktor Fondacije za muzičke umjetnosti Ninoslav Verber i direktor Sarajevske filharmonije Samir Lokvančić.

Emmanul nije krio svoje zadovoljstvo što će pred sarajevskom publikom imati priliku koncertom u petak, 12. maja u 20 sati, u Narodnom pozorištu u Sarajevu svečano otvoriti 23. SVEM.

Flautista Emmanuel Pahud, svojom će scenskom prisutnošću, elegancijom i nevjerojatnom lahkoćom i virtuoznošću izvedbe uz orkestar Sarajevske filharmonije i dirigenta Uroša Lajovica, zasigurno očarati publiku, koja bude dijelom ovog posebnog i seznacionalnog koncerta.

Fondacija za muzičke umjetnosti je odlučila da za vjernu sarajevsku publiku u prodaju pusti 100 ulaznica po cijeni koja je 50 posto snižena u odnosu na redovnu prodaju. Ova akcija traje do petka 12. maja u 11,30 sati, a ulaznice po cijeni od 15 i 20 KM mogu se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Emmanuel Pahud najpoznatiji je flautista današnjice. Ovaj svestrani umjetnik aktivan je kao solista, te kao kamerni i orkestarski muzičar. Tokom bogate muzičke karijere ostvario je niz nastupa sa najznačajnijim orkestrima i dirigentima svijeta kao što su: Claudio Abbado, Giovanni Antonini, Daniel Barenboim, Pierre Boulez, Ivan Fischer, Valery Gergiev, Sir John Eliot Gardiner, Daniel Harding, Paavo Järvi, Lorin Maazel, Yannick Nezet-Séguin, Andrés Orozco-Estrada, Itzhak Perlman, Trevor Pinnock, Sir Simon Rattle, Mstislav Rostropovich, David Zinman.

Kao 22-godišnjak angažovan je na poziciji solo-flautiste Berlinske filharmonije, na kojoj je i danas vrlo aktivan. Na svom premijernom nastupu u Sarajevu, Emmanuel Pahud će uz pratnju orkestra izvesti čuveni Koncert za flautu i orkestar u D duru Arama Hačaturijana, jedno od najzahtjevnijih djela flautističke literature. Pored Hačaturijanovog djela, publiku na koncertu očekuju izvedbe simfonijskih poema Začarano jezero i Kikimora Anatolija Ljadova, te Simfonija br. 1 poznata i kao Klasična, Sergeja Prokofjeva.

Nakon koncerta Emmanuel Pahuda, vrhunski program 23. SVEM-a se nastavlja nizom koncerata i muzičkih radionica. Trajat će do 19. maja 2017. godine, kada ćemo za samu festivalsku završnicu, u Narodnom pozorištu Sarajevo,  imati priliku uživati u koncertu, koji  će ruski violončelista Alexander Rudin izvesti u pratnji orkestra Sarajevske filharmonije, a pod dirigentskom palicom Samre Gulamović.

 

NV

Na vrh