U Skenderiji prvi turnir brazilske jiu jitse

19. Jan 2017. | 17:24 | NV
Sarajevo East Europan- Adi Kljaho

Akademija borilačkih sportova „Bushido“  11. februara u glavnom gradu BiH u sportskoj dvorani Skenderija organizirat će prvi turnir brazilske jiu jitse „Sarajevo East Europan 2017“.

Na turniru se očekuje nastup više od 150 takmičara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije , Crne Gore, Makedonije, Njemačke i Austrije.

“Akademija Bushido nastoji popularizirati ovaj sport u našoj zemlji i upoznati javnost sa ovom borilačkom vještinom. Brazilska jiu jitsa je trenutno najpopularnija borilačka vještina u svijetu sa tendencijom rasta u zemljama regiona. U Sarajevu je došlo do nagle ekspanzije ovog sporta, tako da smo u protekle dvije godine dobili sedam novih klubova koji se bave ovim popularnim sportom. Prvi  turnir održan je prošle godine u Banja Luci, a Sarajevo po prvi put ove godine organizira ovakav turnir”, kaže Adi Kljaho, pomoćni trener „Bushida“ koji ističe da bi bilo nemoguće organizirati turnir bez sponzora BH Telecoma, „King of Ringa“, „Muscle freaka“, „Gripsa“, „Metropolisa“ , „Dukata“ i “Central osiguranja”.

Brazilski džiju-džicu (u medijima i u obliku brazilski jiu-jitsu) (eng. krat. BJJ) je borilačka vještina i borilački sport, koji je fokusiran na grappling i naročito na borbu na tlu sa ciljem dobijanja dominantne pozicije te korištenjem zglobnih koštaca (engl. joint locks) i gušenja da se prisili protivnika na predaju.

“Sistem se razvio iz modificirane verzije Juda prakticiran prije 2. svjetskog rata uključujući i neke tehnike iz klasičnog Jujutsua te sa fokusom na ne-wazu (podne tehnike). Promovira princip da manja, slabija osoba korištenjem ravnoteže i tehnike se može uspješno odbraniti protiv većeg i jačeg napadača. BJJ se može trenirati za samoodbranu, sportske grappling turnire (gi i ne-gi) i mješovite borilačke vještine (MBV, engl. MMA – Mixed Martial Arts). Sparing (popularno zvano «kotrljanje») sa protivnikom igra važnu ulogu u treniranju”, kaže Kljaho.

 

NV

Na vrh