U Srbiji 2.500 maloljetnih migranata bez roditelja ili pratnje

13. Jun 2017. | 18:49 | NV
6306877254_f8d7c75ba9_o-e1465908222464

U Srbiji trenutno boravi oko 6.500 izbjeglica, među kojima je oko 2.500 maloljetnika, saopštila je organizacija Save the Children.

Kako se navodi broj djece bez pratnje ili djece razdvojene od roditelja koja se nalaze u Srbiji se povećao.

Prema podacima koje objavljuje UNHCR, broj izbjeglica u Srbiji se za mjesec dana smanjio za oko 1.000, dok se broj maloljetnika bez pratnje povećao za oko 200.

“Razlog tome nije veći broj dolazaka maloljetnika koji putuju sami, nego to što sa produženim boravkom u Srbiji i većim naporima kako države, tako i ostalih aktera uključenih u rad s izbjeglicama i migrantima, sve više djece biva prepoznato, odnosno identifikovano”, navodi se u saopštenju.

U Beogradu će sutra biti održana velika konferencija posvećena problemima u brizi za djecu izbjeglice bez roditeljske pratnje u Srbiji na kojoj će, pored predstavnika Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, o izazovima u radu s ovom djecu govoriti predstavnici državnih ustanova i jedanaest lokalnih i međunarodnih nevladinih organizacija.

Na skupu će posebno biti riječi o najboljim načinima da se djeci bez pratnje pruži podrška kako u zvaničnim institucijama, tako i u hraniteljskim porodicama. Biće predstavljen program specijalizovanog hraniteljstva, a tema će biti i koliko i na koji način su u Srbiji primjenjene Smjernice Ujedinjenih nacija za alternativnu brigu o djeci u kriznom kontekstu.

Konferenciju zajednički organizuju International Rescue Committee i Save the Children.

 

NV / Beta

Na vrh