U Srbiji osvanuli grafiti Vojvodina=Katalonija, Nenad Čanak pružio podršku Kataloncima

1. Oct 2017. | 16:48 | NV
vojvodina

Grafiti “Vojvodina = Katalonija” osvanuli su jutros u više mjesta u Vojvodini, piše beoradski Insajder, prenosi agencija Patria.

Grafiti su primijećeni u Novom Sadu, Zrenjaninu, Bačkoj Topoli, Subotici, Senti, Kikindi i Žablju.

Na grafitima ispisanim crnim sprejom nacrtana je i zastava Katalonije.

Slične grafite ranije je ispisivala organizacija koja se predstavlja kao “Mlada Vojvodina”.

Slični grafiti ispisivani su po vojvođanskim gradovima 2015. godine nakon izbora u Kataloniji kada su većinu dobile stranke koje se zalažu za nezavisnost te španske pokrajine.

Zastave Katalonije okačene su u desetak gradova u Vojvodini na zgradama u kojima se nalaze kancelarije opštinskih i gradskih odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

Zastave Katalonije na tim objektima se od sinoć nalaze pored stranačkih, plavo-žuto-želenih zastava LSV-a.

Zastave su okačene na sjedištima LSV-a u Novom Sadu, Zrenjaninu, Novom Bečeju, Vršcu, Kovačici, Bečeju, Kikindi, Plandištu, Sremskoj Mitrovici, Baču i još nekoliko gradova u Vojvodini.

Predsjednik LSV Nenad Čanak je u saopštenju poručio da građani Katalonije moraju imati pravo da na biračkim mjestima iskažu svoju volju i dodao da je poštovanje demokratskih principa veoma važno.

Nenad Čanak je istakao da ta stranka u potpunosti podržava namjeru građana Katalonije da se na referendumu izjasne o svojoj budućnosti.

“Osnovno demokratsko pravo je da Katalonci na biračkim mjestima iskažu svoju volju. Poštovanje demokratskih principa je važno, ne samo za Španiju, već i čitavu Evropu”, poručio je Čanak u saopštenju.

On je izrazio očekivanje da će referendumski proces proći u miru, uz poštovanje prava na slobodu opredijeljenja i dodao da je to “u interesu kako građana Katalonije, tako i građana Španije”.

U Kataloniji se danas održava referendum za nezavisnost koji španske vlasti pokušavaju da spriječe. Glasanje protiče uz nemire i nasilje.

 

NV / NAP

Na vrh