U Starom Gradu se otvara prvi Centar za promociju i unapređenje zdravlja

1. Jun 2017. | 13:37 | NV
opcina0(8)

U općini Stari Grad biće otvoren Centar za promociju i unapređenje zdravlja, što će biti prvi centar ovakve vrste u Kantonu Sarajevo. Općina Stari Grad, u saradnji sa Udruženjem za unapređenje i promociju zdravlja “Generacija“, otvara ovaj centar s ciljem razvoja vaninstitucionalne brige, odnosno poboljšanja kvalitete života i zdravlja kod starih osoba i djece, prenosi Patria.

Narušavanjem fizičkih, psihičkih i intelektualnih sposobnosti dolazi do opadanja funkcionalne sposobnosti kod starijih osoba i djece predškolskog uzrasta, što rezultira još većom neaktivnošću i povlačenjem u sebe. Ovaj Centar djelovat će preventivno, ali i na ublažavanju sveprisutnih i rastućih socijalno-zdravstvenih problema.

Svi zdravstveni programi koji će se realizovati u Centru, biće prilagođeni svim generacijskim grupama – djeci predškolskog uzrasta od tri do pet godina i građanima treće dobi. Centar je smješten u ulici Obala Kulina bana br. 22 i bit će dostupan svim građanima Sarajeva, bez obzira na adresu stanovanja.

U petak će u 11,00 sati bit će potpisan Ugovor o realizaciji projekta “Centar za promociju i unapređenje zdravlja“, između Općine Stari Grad Sarajevo i Udruženja “Generacija“ koje će upravljati Centrom i biti zaduženo za realizaciju svih programa, nakon čega će Centar početi sa radom.

 

NV / NAP

Na vrh