U susret praznicima: Slastice za strast užitka bez grižnje savjesti

3. Dec 2016. | 21:22 | NV
image1

“Slatko je slatko” moto je Sarajke Aide Krstić, a njena priča se uklapa u pretpraznične dane,  u susret Božiću i Novoj godini, posebnim decembarskim prigodama kad se sumiraju uspjesi poslovne godine, nazdravlja budućoj saradnji… i kad su kolači nezaobilazni na trpezi.

Razgovarala: Bisera Džidić

– Poslije rata sam 17 godina radila za strance. Prikupila posve drugačije iskustvo od predratnog. Dobrog i lošeg, kao i u svakom poslu i shvatila, da mi je dosta. Da želim nešto novo i drugačije, a prije svega, uživati u životu i njegovoj ljepoti. I tako, prijevremena penzija i odjednom vremena na raspolaganju za sve što volim… da iščitam sve knjige koje me zanimaju, da odem na izložbe, družim se s prirodom, ljudima koji me obogaćuju- započinje razgovor o svom novom angažmanu koji je osmislila i počela realizirati odlaskom u penziju, Aida Krstić.

Duhovita i komunikacijski ležerna  kaže kako su porodica i dom uvijek bili njeno glavno sidro i njena luka. Ima dvije prekrasne kćeri (jedna stigla gotova drugom udajom!), a kao “ratni profit” je u Sarajevu stigao i sin. I cijela porodica učestvuje i daje joj podršku u njenom novom angažmanu- pravljenju slastica.

Sin, student na ALU, izrađuje sve vezano za dizajn, kćer je “zadužena” za odnose s javnošću i marketing,  a njen najbolji drug je izradio web stranicu www.slatkojeslatko.ba.

-Suprug ima najtananije nepce i daje najbolje savjete što se tiče okusa … i sve je prava mala porodična manufaktura! A svi učestvuju u smišljanju naziva za kolače – poput igre asocijacija – pojašnjava Aida koncept svog rada.

Nazivi kolača su neuobičajeni, i intrigantni, a takvi su i opisi slastica sa Aidinim savjetima  za koju prigodu  ih poslužiti.

Tako je “Diva” čedna, djevičanska, a zavodljiva: banana, datulja, tamna čokolada…nevjerojatan spoj okusa. Užitak bez grižnje savjesti, bez brašna i šećera, bez glutena. Sama sa sobom, sa gostima ili za poklon. “Fantazija”, je , kako kaže Aida XXL rolat od pjenastog tijesta od bjelanca, ljuspica od prženog badema, šlaga, svježih bobica šumskog voća. Reže se u bogate šnite za prijatno poslijepodne s dragim osobama uz pijuckanje kafe, čaja, pjenušaca ili desertnog vina, lagane teme i neka topla nota…

U “Harmoniji” se ljube kesten pire i pekanski orah, uz toplinu čokoladne kreme i nevin pokrov od vrhnja. Eksplozija okusa.

Čoko praline koje priprema Aida su  za posebnu pažnju, za zavesti, za reći volim te…

– Obožavam kreativnost svih pravaca, a kuhanje je veoma kreativno. Napose slastice!  Mogu biti zavodljive, sexi, ali i otmjen način za pokazati, da nekog cijeniš. Ugostiti po meni znači sam se potruditi i napraviti. Tako je i sa poklonima – domaći, ručno rađeni, jer samo u takve je duša utkana. U mojoj slatkoradionici nastaju slastice iz ljepote za ljepotu – kaže Aida.

Neki kolači imaju i svoje posebne priče.

-Želja i ideja je, da se vremenom i te priče ispričaju na blogu. Poneki kolač  dobije ime po jednom od osnovnih sastojaka od kojih je sačinjen  poput “Phoenix” ( phoenix dactylifera, lat.naziv za datulju), ili “Mrkvica”, koja je savršenstvo između lješnjaka i svježe mrkve, a “Allegra” je uobičajen pozdrav u jednom dijelu Švicarske, čiji sam tradicionalni kolač malo modernizirala i prilagodila, a pozdrav znači nešto poput “raduj se”! Dakle, svaki kolač asocira na nešto, pa otuda i nazivi. Na taj način želim također pobuditi radoznalost potencijalnih kupaca- kaže Aida.

Na pitanje otkuda takva  promjena, da  kao ekonomista nakon višegodišnjeg  rada  u jednoj ambasadi u Sarajevu, počne kao  “prijevremena penzionerka” praviti kolače za prodaju  kaže  kako su  suprug i ona uvijek rado kuhali, eksperimentirali, koristeći mnogo začina. Uvijek su prijatelje, putnike u egzotične zemlje, molili da im donesu pokoji začin.

-Kolači su moja domena, a ideje dolaze veoma različito: pratim emisije pojedinih priznatih kuhara, pa učim o spojevima i reakcijama namjernica, tehnici itd. Uvijek sam bila štreber  – kroz smijeh kaže Aida i dodaje  da za slatkiše  posebno cijeni Novozelanđanku Anabell Langbein.

A ono najvažnije, šta su i po kojim receptima nastaju njeni kolači, u najkraćem kaže da su to, kako je i na web stranici naznačeno#SlasticeSaStilom!

– Imam mnogo kuharskih knjiga. Kombiniram recepte. Isprobavam okuse. Koristim isključivo kvalitetne namjernice, malo šećera, veoma često brašno zamijenim bademom. Ne koristim nikakve vještačke mase i konzervanse. Naručeni kolač je napravljen onaj dan kada treba da bude isporučen! Posebnu pažnju poklanjam izgledu kolača. Zato ih i nazivam #SlasticeSaStilom! Ukrasima volim obilježiti sezonu, kao i sastojcima. Igram se!- kazuje Aida svoju  priču o kolačima.

Obzirom da dolaze praznici, i da u svečarskim prilikama treba  iskazati posebnost i kroz slastice, naša sagovornica preporučuje da  u decembru na svakom stolu treba da budu posluženi sitni prhki kolačići različitih okusa.

-Jedan kolačić, jedan zalogaj. Tope se u ustima, razvijaju različite arome…uz kafu ili čaj, drage ljude, vanredan užitak – kaže Aida  i dodaje “Pozivam vas na strast užitka – naručite i lagano, zalogaj po zalogaj…Poklonite slatki luksuz za pamćenje.

Za prazničnu trpezu preporučuje  “Čaroliju” gdje se, kako kaže  izgubiš u čokoladi i divoti. Dodaje i “Finesu” kao protutežu: kolač koji je dobio ime zato što je od maka i jabuka i ima veoma malo kalorija, dakle fini je, ne ugrožava liniju !

Razgovor završava opaskom da je u penziji, ali nije u mirovini, jer ne miruje.

– Imam radoznalost, energiju, mogu i hoću da budem korisna i ne želim da se odreknem onoga što mi predstavlja zadovoljstvo. A od same penzije teško ko može da si priušti zadovoljstvo – kaže na kraju razgovora Aida Krstić.

 

NV / Fena

Na vrh