U Umjetničkoj galeriji BiH predstavljena knjiga “Održivo stanovanje“

U Umjetničkoj galeriji BiH a u okviru manifestacije Sarajevo Green Design Biennale 2015, uspješno je promovisana knjiga Doc.dr.sc. Sanele Klarić, dipl.ing.arh. (Univerzitet BURCH) pod nazivom “Održivo stanovanje“

12. Oct 2015. | 11:38 | A.D
48145

Knjiga je nastala na osnovu istraživanja provedenih u procesu rada autorice na doktorskoj disertaciji “Održivo stanovanje“ i predstavlja poduhvat usmjeren iznalaženju odgovarajućih inžinjerskih i projektnih modela u području održivog planiranja i projektovanja u arhitekturi i graditeljstvu.

Na samom početku promocije prisutnima se obratio uvodničar i promotor prof. Nenad Veličković dajući pregled skrnavljenja arhitektonskih dijela i novih nelogičnih rješenja u gradu Sarajevu.

O knjizi je istakao kako se u današnje vrijeme knjige pišu kao nekakve stepenike u karijeri, ponekad se pojave kad se o njima nešto kaže ali brzo se zaborave, kupe prašinu, propadaju u bibliotekama, uglavnom ih niko ne čita osim studenata koji to moraju a najčešće ne razumiju, jer su to knjige koje nisu pisane jasno.

“Ova knjiga pisana je jasno, pisana je sa strašću, i ova knjiga pokazuje da nauka nije nešto dosadno. Ova knjiga pokazuje da nauka postaje zanimljiva, i da postaje važna i vrijedna onda kada ima na kraju tog traganja i istraživanja vrlo jasnu ideju a to je da će neko od toga imati koristi“, istakao je prof. Veličković.

Na recenziji knjige radili su i profesori Adnan Pašić, Rajka Mandić, Maja Roso Popovac, Ljubomir Miščević i Dina Šamić.

“Posebno vrijednim smatram istraživanja i rezultate istraživanja prirodnih materijala i njihove upotrebe u savremenom graditeljstvu i arhitekturi. Također, izuzetno vrijednim smatram rezultate istraživanja kojima se integrišu poduzeta istraživanja putem prezentirane metodologije pokazatelja za procjenu održivosti pristupačnih tehnologija u području stanogradnje. Knjiga na pregledan i razumljiv način dostupnim čini značajnu količinu dobro prostudiranih podataka o potencijalu raspoloživih resursa predmetnog područja istraživanja i sistematski sumira značajnu listu potencijala za održivo planiranje i građenje ne samo u području stanogradnje, već i građevinske industrije Bosne i Hercegovine u u cjelini. U skladu sa prethodno navedenim preporučujem da se knjiga autorice Doc.dr.sc. Sanele Klarić, dipl.ing.arh. kategorizira kao univerzitetski udžbenik“ , istakao je Pašić.

“Tehnička revolucija, koja zgrade pretvara u strojeve, pogotovo nakon Drugog Svjetskog rata, donijela nam je ekspanziju novih i revolucionarnih materijala i tehnologija i lako dostupne i jeftine energente. Mislili smo da smo nadišli sve svoje pretke, da gradimo bolji i pametniji svijet, da možemo zaboraviti tradiciju i da je samo nebo granica. I nije prošlo mnogo – sedamdesetih godina 20 vijeka već smo počeli plaćati dug toj velikoj aroganciji. Energetska kriza – nestašice goriva, porast cijena energenata, građevinske štete na objektima, bolesne zgrade i ljudi u njima, bili su rezultat te arogancije. Pa čak ni tu nije bio kraj – decenije koje su slijedile donosile su jos gore posljedice – krajnji rezultat ovog perioda jos nije poznat jer se oni najveci (SAD, Kina) jos uvijek prave da se globalno zatopljenje i sve ove užasne meteorološke i prirodne pojave njih ne tiču. Strepimo od rezultata nove kladionice: dva ili pet stepeni u plusu?! Sa dva nas čekaju veliki problemi a sa pet….“ , navela je prof. Popovac.

“U knjizi se obrazlažu predložena izvorna rješenja za smanjenje potrošnje energije, povećanje energetske učinkovitosti u novogradnji i obnovi, što posljedično rezultira značajnim smanjenjem emisija i utiče na zaštitu od klimatskih promjena. Naglašava se neizbježno uvažavanje životnog vijeka materijala i ugrađenih sustava te potreba nužnosti recikliranja materijala kao sirovine, odnosno kao komponenata inoviranih materijala. Sinergija kriterija održivosti je jamstvo kvalitete arhitekture i njene ekološke interakcije s okolišem. Autorica dakako ne zaboravlja arhitektonsko oblikovanje i funkcionalnost pa tekst prati recentnim primjerima arhitektonskih i urbanističkih projekata i ostvarenja koje interpretira kao poticaje kreativnosti i mogućeg dostizanja najviše oblikovne razine.
Ova je knjiga dobrodošla kao napredni udžbenik i izvrstan vodič za profesionalce. Značajan je ubrzivač prepoznavanja i shvaćanja sveukupne problematike od edukacije i potrebe za sistematskim pristupom ovim složenim temama do poticanja inovacijskih tehnoloških procesa i njihovu implementaciju u skladu sa suvremenim propisima“, dodao je na kraju prof. Miščević.

Izdavač knjige autorice Klarić “Održivo stanovanje“ je Univerzitet BURCH Sarajevo, a ista će se uskoro naći u prodaji u knjižarama Baybook i Šahinpašić.

Na vrh