U Vijećnici izložba “Plečnikova Ljubljana” o arhitekturi Jože Plečnika

23. May 2017. | 23:32 | NV
izlozba

U Vijećnici u Sarajevu večeras je otvorena izložba “Plečnikova Ljubljana“ o stvaralaštvu velikog slovenačkog i evropskog arhitekte umjetnika Jože Plečnika (1872.-1957.) koji je ostavio snažan pečat u arhitekturi glavnog grada Slovenije, ali ne samo tu.

U Vijećnici su izloženi panoi s fotografijama njegovih djela i s neophodnim pisanim detaljima o karakteristikama objekata – ljubljanskih znamenitih zgrada, ulica, crkava, biblioteka…

Izložbu je organizirala Ambasada Slovenije u BiH, a saradnici su Gradska uprava Sarajeva, slovenačko ministarstvo za kulturu, ljubljanski muzej za arhitekturu i dizajn te Muzej i galerija grada Ljubljane (Plečnikova kuća).

Otvorenom je izložbu proglasio bosanskohercegovački arhitekta slovenačkog porijekla Ivan Štraus.

Iz gradske uprave Sarajeva je saopćeno da je događaj namijenjen međunarodnom predstavljanju stvaralaštva arhitekte i podršci nominaciji njegovih djela za upis na UNESCO-ov spisak svjetske kulturne baštine.

Ambasador Slovenije u BiH Iztok Grmek rekao je na otvorenju izložbe da se  2017. obilježava u njegovoj zemlji kao Plečnikova godina povodom 145 godina od rođenja i 60 godina smrti ovog velikog arhitekte srednje i jugoistočne Evrope.

Bosanskohercegovački arhitekta Nihad Babović za Plečnika je kazao da je bio povučen čovjek skromnog, asketskog života, koji je rođen i živio u turbulentnim vremenima, ali kao umjetnik evropske vrijednosti i starog, tradicionalnog majstorstva, radio je stalno i ostavio neizbrisiv trag posebno u Ljubljani, ali i Beču, Pragu…

Ogroman pečat u Ljubljani je ostavio već u periodu 1926. do 1941. godine, rekla je na otvorenju izložbe gošća iz Slovenije, arhitektica Barbara Rozman Bider.

Zvanice je pozdravio i zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić rekavši da se Sarajlije, kad posjećuju Ljubljanu, dive posebno njenoj uređenosti.

 

NV / Fena

Na vrh