Ugljanin na proslavi Dana bošnjačke nacionalne zastave: Bošnjaci su protiv ekstremizma i terorizma

12. May 2017. | 07:56 | NV
31089

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejman Ugljanin ocijenio je sinoć u Novom Pazaru da su vjerski ekstremizam i terorizam najveće zlo ljudskog roda, koje ugrožava međunarodni poredak i svjetski mir.

On je građanima na svečanosti povodom Dana bošnjačke nacionalne zastave rekao da mnogi, prije svega, neodgovorni političari i zlonamjerni mediji, pokušavaju da vjerski ekstremizam i terorizam poistovete sa islamom i muslimanima.

“To je najveća glupost koju možemo čuti, jer ekstremizam i terorizam nemaju nikakve veze sa islamom, ali ni sa ostalim nacijama i vjerama, jer to mogu da učine samo oni koji ni u šta ne vjeruju. Nijedan vjernik ne može da digne ruku na nedužnog čovjeka, a kamoli na djecu. BNV i Bošnjaci su protiv vjerskog šoviniza, nacionalnog fašizma, socijalrasizma, i svake druge vrste ekstremizma i teroriozma”, rekao je Ugljanin.

On je podigao bošnjačku nacionalnu zastavu sa odbojkašem Novog Pazara Irfanom Hamzagićem i kazao da je da je to sa zadovoljstvom učinio 26. put na mjestu gdje je prije isto toliko godina pozvao Bošnjake i ostale građane da ne poštuju tadašnju Jugoslovensku narodnu armiju (JNA) i da ne ratuju protiv bilo kojeg jugoslovenskog naroda.

“Ovaj stav prije 26 godina je samo jedan tračak svjetlosti u sandžačkoj historiji, jer su Bošnjaci jedan od naroda koji je 1943. godine osnovao Zemaljsko antifašističko vijeće Sandžaka (ZAVNOS), a među prvima smo formirali vojsku i suprostavili se fašističkoj mašineriji”, rekao je Ugljanin.

Svečanom podizanju bošnjačke nacionalne zastave prisustvovali su brojni predstavnici diplomatskog kora iz Beograda i susjednih zemalja, predstavnici Koordinacije nacionalnih manjina, kao i svih sandžačkih lokalnih samouprava.

Nakon ove svečanosti održan je defile i Smotra bošnjačkih narodnih igara.

Za Dan bošnjačke nacionalne zastave izabran je 11. maj, dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka (bivše Muslimansko nacionalno vijeće Sandžaka), a tradicionalno se slavi od 2005. godine.

Pored Dana bošnjačke nacionalne zastave, nacionalni praznici Bošnjaka u Sandžaku su i 20. novembar Dan Sandžaka i 11. jul Dan sećanja.

 

NV / Beta

Na vrh