Uhapšen Josip Šimić zbog krivotvorenja službenih dokumenata

5. Sep 2017. | 22:01 | NV
simic

Josip Šimić uhapšen je po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo zbog krivotvorenja službenih dokumenata, potvrdila je za novinsku agenciju Patria glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Šimića su uhapsili pripadnici Agencije za istragu i zaštitu (SIPA). Šimić se trenutno nalazi u prostorijama SIPA -e, gdje se vrši kriminalistička obrada nad njim.

Povodom Šimićevog hapšenja oglasili su se i iz Tužilaštva BiH.

“Postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), dostavila izvještaj o poduzetim radnjama, u kojem se između ostalog navodi da internom kontrolom u okviru SIPA, nije utvrđeno postupanje te agencije u vezi sa navedenim događajem, koji se odnosi na tajno praćenje i nadzor komunikacija navedenih osoba. Ističemo da će Tužilaštvo BiH u suradnji sa SIPA, a po potrebi i ostalim policijskim agencijama, nastaviti sa provođenjem svih potrebnih istražnih radnji u cilju rasvjetljavanja okolonosti i činjenica važnih za donošenje tužiteljske odluke, a o čemu će javnost biti informirana. Tužilaštvo BiH i SIPA od svog osnivanja, 2004. godine, imaju dobru, izravnu i svakodnevnu suradnju i već 13 godina zajednički rade na borbi protiv svih oblika kriminala u okviru svojih zakonom utvrđenih nadležnosti, saopćili su iz Tužilaštva BiH”, navode iz Tužilšatva BiH.

Šimić je uhapšen jer je Tužilaštvu BiH nedavno dostavio dokumente, za koje u Tužilaštvu KS sumnjaju da su krivotvoreni o navodnim prisluškivanjima v. d. glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i potpredsjednice VSTV Ružice Jukić.

 

NV / NAP

Na vrh