Ujedinjene nacije: Masovna glad u Jemenu

25. Apr 2017. | 18:21 | NV
Children stand next to a tent at a camp for people displaced by the war near Sanaa, Yemen April 24, 2017. REUTERS/Khaled Abdullah

Visoki činovnik Ujedinjenih nacija Stephen O’Brien traži 2,1 milijardu dolara za narod Jemena, jer u toj državi je masovna glad, piše Reuters.

Od 26 miliona stanovika Jemena, njih 17 miliona nema dovoljno hrane, a 3 miliona slabouhranjene djece je u smrtnoj opasnosti, izjavio je O’Brien. “Ovo ubrzano postaje najgora humanitarna katastrofa na svijetu”, rekao je ovaj činovnik UN-a Reutersu.

I druge međunarodne organizacije upozoravaju da Jemenu prijeti katastrofa, a britanski Oxfam je pozvao međunarodnu zajednicu da zaštiti luku Hodeidah od zračnih napada Saudijske Arabije, preko koje u Jemen ulazi oko 70% sve hrane.

Oxfam je pozvao i vlasti Velike Britanije da Saudijskoj Arabiji prestanu prodavati oružje.

“Širom Jemena glad i pothranjenost je dostigla nivo bez presedana… Zemlja je na rubu katastrofe”, izjavio je David Beasley izvšni direktor Programa za hranu Ujedinjenih Nacija, prenosi Reuters.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Genadij Gatilov upozorio je da se na napada luka Hodeidah i da “postoje glasine” da će i ona biti napadnuta od strane Saudijske Arabije i koalicije koja bombarduje jemensku infrastrukturu već dvije godine. On je dodao da nakon ove luke slijedeća meta je glavni grad Saana i da “to ne možemo dopustiti”, prenosi Reuters.

Saudijska Arabija predvodi koaliciju zemalja (UAE, Katar, Bahrein, Kuvajt, Egipat, Jordan, Maroko, Senegal, Sudan) koja u Jemenu pokušava na vlast da vrati svrgnutog sunitskog predsjednika Abdrabbuha Mansura Hadija, kojeg su svrgnuli pobunjesi Husi (šiiti) i djelovi jemenske armije odani bivšem predsjedniku Jemena Ali Abdullahu Salehu.

Već dvije godine Saudijska Arabija ne može da porazi pobunjene Huse i dijelove armije, ali nastavlja sa bombardovanjem škola, vjenčanja, sahrana, civilnih objekata, gradova i sela, opominju međunarodne humanitarne organizacije već dvije godine.

U isto vrijeme, u Jemenu djeluju Al-Qaida i ISIL, ali primarna meta Saudijske Arabije su Husi i dio stanovništva koji njih podržava.

Ono što mnoge širom svijeta zabirnjava jeste činjenica da je rat u Jemenu potisnut iz svjetskih medija, pa su ga zbog toga mnogi opisali kao “zaboravljeni rat”.

Ovaj rat do sada je odnio 12 hiljada života.

Jučer su stanovnici Jemena prešli 225 kilometara u “maršu za hljeb” i došli iz glavnog grada Saane u lučki grad Hodeidah tražeći od svijeta da obrati pažnju na saudijsku agresiju na Jemen i humanitarnu situaciju u toj državi, prenijela je jemenska novinska agencija SABA.

 

NV / foto Reuters

Na vrh