Ukrajinska kompanija: Robot može odštampati kuću od 32.000 dolara za osam sati

21. Aug 2017. | 10:37 | NV
IMG_9794

Izgradnja kuće može biti dugotrajna i skupa. Umjesto toga, mnogi graditelji odlučuju automatizirati dijelove procesa. 3D štampač može se koristiti za izradu određenih segmenata jednostavno i ekonomično.

Novi ukrajinski start-3Dup “PassivDom” koristi 3D-štampajući robot koji može odštampati dijelove Tiny House (male pokretne kuće kojima se opisuje arhitektonski i društveni pokreta koji zagovara jednostavno življenje u malim kućama). On može odštampati zidove, stropove i podove modela kuće PassivDom od 35 m2 za otprilike osam sati. Ljudi potom ugrađuju prozore, vrata, cijevi i vodove.

Nakon dovršenja kuće su samodostatne i pokretne, jer ne moraju biti povezane s vanjskom električnom energijom ili cjevovodima. Električnu energiju generiraju solarne ploče i pohranjuje se u bateriju, voda se sakuplja iz vlage u zraku i filtrira (ili se isporučuje u samom sistemu). Kuće također sadrže nezavisni kanalizacijski sistem.

Kuće PassivDoma koštat će najmanje 31.900 dolara i mogu se naručiti online u SAD-u i Ukrajini. Prve jedinice bit će isporučene do kraja godine. Tiny kuće su, između ostalog, reakcija na eksplodirajuće cijene nekretnina. Mogu se graditi gotovo bilo gdje, slijedeći trend minimalizma među milenijalcima koji preferiraju živjeti samostalno umjesto gomilanja hiljada stvari u golemoj kući.

 

NV / indikator.ba

Na vrh